In urma unei Plangeri impotriva unui Proces Verbal de constatare a unei contraventii rutiere, plangere admisa de catre Judecatorie, prin care s-a dispus anularea PV, precum si anularea masurilor dispuse prin PV, ma gandeam ca ar fi o idee buna sa chem in judecata IPJ-ul astfel incat sa solicit daune morale. Mi se pare corect ca, din moment ce au comis o greseala, sa plateasca pentru aceasta.
Aveti, va rog, idei sau sfaturi referitoare la urmatoarele?
1. E de preferat sa chem in judecata doar IPJ-ul, sau IPJ-ul in solidar cu agentul care a completat procesul verbal?
2. Ca daune morale ma gandeam la o suma orientativa de 300 de lei. Nu suma e importanta, ci principiul si, evident, intrucat s-a comis un abuz, solicit ca cel/cei care l-a/l-au comis sa fie pusi la plata, chiar simbolica, de daune morale.
3. Pentru solicitarea de daune morale, in temeiul caror prevederi legale sa-mi intemeiez cererea?
4. Alte sugestii?
Oricum, sunt date suplimentare pe care am uitat sa le adaug:
1. A fost un accident de circulatie in urma caruia am fost considerat vinovat, desi nu eram. Masina mi-a fost avariata.
2. Judecatoria a admis Plangerea impotriva PV, deci PV este nul.
3. Intentionez sa ma adresez Judecatoriei, printr-o cerere separata in care voi cere, printre altele, si obligarea IPJ la emiterea unui nou PV din care sa rezulte, conform situatiei de fapt, ca - spatiu - al doilea conducator auto (celalalt) este vinovat de producerea accidentului.
Pe de alta parte, chiar daca nu ar fi fost aceasta situatie, in ce temei ar respinge instanta cererea, ca neintemeiata, din moment ce exista o norma legala conform careia "Oricine cauzează altuia o pagubă printr-o faptă săvârsită cu intentie sau din culpă este obligat să repare prejudiciul astfel cauzat."?
Raspunsul meu poate nu o sa va satisfaca;
1). anularea procesului verbal de catre instanta, presupun ca a fost anulat pe principiile de drept al regimului juridic al contraventiilor OUG Nr.2/1991, dar nu au fost de fapt stabilite gradele de vinovatiei, ca celalalt conducator auto ar fi fost vinovat. Respectand principiul disponibilitatii judiciare si a apararilor, celalalt conducator nu a fost parte in cauza.
2). O astfel de actiune se poate totusi introdusa cu calificare de "plangere" impotriva agentului constatator la Parchet pe mitivul ca a savarsit fapta prevazuta si pedepsita de disp.art.246 Cod penal "abuz in serviciul contra intereselor persoanelor". Dar trebuie sa si dovediti, Sa zicem ca o dovada fiind sentinta, dar atentie daca motivarea sentintei nu se sprijina pe faptul ca d-voastra nu ati fost vinovat si se sprijina pe alte fapte, nu prea ar fi o dovada utila, alte dovezi ar fi martori, inregistrari si vidio si audio, deasemeni in cauza va fi incriminat si cel care este vinovat, de savarsirea accidentului. Oricum este o procesiune de durata si greoie.
V-am prezentat aceste aspecte, din experenta propie.Am avut spete similare.
Eu va doresc succes, dar atentie la dreptul subiectiv si legitim pe care-l solicitati.. #-o:(
Parerea mea este ca va lansati intr-un proces greoi si cu sanse mici de izbanda. Nu mai spun ca politia o sa va tina minte si o sa va taxeze pe unde o sa va prinda. E adevarat ca ar merita o lectie dar va convine sa va pierdeti timpul si sa va tociti nervii cu ei? Aveti alte lucruri mai bune de facut. Concentrati-va pe repararea masinii pe polita RCA a celui presupus vinovat daca nu aveti asigurare CASCO. Puteti solicita un nou PV care sa cosemneze vinovatia uneia din partile implicate in eveniment si care sa constituie baza pt desciderea unui dosar de dauna la asiguratorul RCA al vinovatului.