avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plangere contraventionala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plangere contraventionala

Buna ziua,

Sunt si eu in urmatoarea situatie: am fost implicata intr-un accident in care m-am ciocnit cu alta msina. Am mers impreuna la politie si politistul a concluzionat ca eu sunt vinovata. Prin urmare mi-a intocmit proces verbal prin care mi-a dat o amenda. Am semnat procesul verbal si am si platit amenda. De asemenea i-am dat copie dupa RCA-ul meu celeilalte persoane. Eu consider ca vinovata de accident este persoana cealalta. Ce pot face? Pot face o contestatie la procesul verbal? Ce pot obtine? Iar daca intre timp persoana si-a reparat masina pe RCA-ul meu ce se intampla?

Va multumesc,
Miruna
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 15:44, 13 Iulie 2011
contestatia se face in 15 zile de la primirea pv. daca nu ati consemnat pe pv ca avet obiectiuni atunci nu aveti sanse de obtine o solutie favorabila.
Cele 15 zile sunt lucratoare sau calendaristice?
Din pacate nu am consemnat nimic in procesul verbal.

Multumesc.
15 zile calendaristice.
Faptul ca ati platit amenda este un dezavantaj pt. dv. pt. ca in mod indirect v-ati recunoscut vinovatia.
Faptul ca nu ati trecut nici o obiectie in pv-ul de la Politie nu cred ca are prea mare importanta pt. ca la momentul incheierii lui era sub infuenta accidentului si probabil s-au facut si ceva presiuni asupra dv.
Daca faceti contestatie si se mentine pv-ul Politiei nu ami are nici o importanta ca celalalt si-a reparat masina pe polita dv. iar soc. de asigurari a platit dauna. Dv. veti plati o asigurare mai mare cind veti incheia alta polita.
Daca faceti contestatie la pv-ul Politiei imediat dupa depunerea acesteia la Judecatorie anuntati si asiguratorul dv. RCA. Ei vor suspenda plata dosarului (daca nu au platit) pina la emiterea unei Hotariri judecatoresti definitive si irevocabile. Daca au platit dosarul, si se anuleaza pv-ul Politiei prin Hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila isi vor recupera banii de la celalalt conducator auto ( ii vor lua inapoi).
Va sfatuiesc sa anuntati imediat asiguratorul dv. RCA daca faceti contestatie pt. ca este posibil ca consilierul lor juridic sa va ajute, mai ales daca il faceti sa inteleaga ca interesul lor este sa nu dea banii pe reparatie iar dv. sa anulati pv-Politiei.
1. plata amenzii nu inseamna recunoasterea vinovatiei;
2. dimpotriva, lipsa obiectiunilor inseamna acordul contravenientului cu privire la mentiunile idn pv, cu exceptia cazului in care se face dovada ca a fost impiedicat sa le consemneze. Sarcina probei apartine contravenientului cf art 1069 CCv.

ptr ambele explicatii de mai sus exista o larga practica judiciara in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea procesului verbal(asigurarea imi cere daunele) alina201 alina201 Buna ziua... va rog din suflet sa ma ajutati cu ceva informatii... Am avut un accident neimplicand victime....Baiatul respectiv cu care m-am lovit nu acordase ... (vezi toată discuția)
Dauna rca andradamaier andradamaier Buna ziua. acum cateva zile am avut un accident.eram in depasire(regulmentara), cel pe care urma sa il depasesc a virat stanga in ultimul moment si l-am lovit ... (vezi toată discuția)
Refuza sa dea rca-ul ContSters98245 ContSters98245 Salut, in urma cu 4 zile (31 iulie) am avut un accident in care sunt parte vatamata. Am fost la politie cu celalalt sofer si agentul constatator a constatat ca ... (vezi toată discuția)