Buna ziua,
Am de pus in discutie aspectele a doua succesiuni- cea din partea parintilor mei si cea din partea socrilor mei si va rog sa-mi dati raspunsul cu solutiile potrivite din punct de vedere legal, pentru fiecare caz.
1.Succesiunea din partea parintilor mei: Parintii mei sunt in viata- mama are un hadicap in urma unui accident vascular- se deplaseaza cu greutate prin casa si prin curte avand pareza pe partea dreapta si nu mai poate vorbi,dar este perfect lucida si inteligenta(nu se exprima in propozitii, se face inteleasa din cateva cuvinte si gesturi), iar tata ii este insotitor legal. Suntem patru frati iar parintii mei vor sa ne imparta acum, cat timp traiesc ei, proprietatile lor. Am avut o discutie toti, parintii nostri ne-au chemat si ne-au explicat cum o sa faca impartirea, noi acceptam asa cum au horatat ei, iar intrebarea mea este- care este procedura legala cea mai potrivita pentru noi toti.
2.Succesiunea din partea socrilor mei: socrii mei sunt amandoi decedati- soacra mea a decedat in anul 2007 iar socrul meu in 2009. Mostenitori sunt trei frati-sotul meu si doua surori mai mari ca el iar succesiunea nu a fost dezbatuta dupa niciunul dintre socrii mei. Cumnatele mele nu au vrut sa dezbatem succesiunea si trebuie sa mentionez ca sotul meu nu este in posesia nici unui act sau a unei copii din mostenirea parintilor lui. Mai trebuie sa specific faptul ca noi(sotul meu si cu mine) suntem interesati sa rezolvam lucrurile pentru ca avem trei baieti mari necasatoriti care locuiesc inca impreuna cu noi, cumnata mare are copii casatoriti, la casa lor iar cea mica este singura, nu a fost casatorita si nu are copii. In acest caz, cum ma sfatuiti sa procedez, care ar fi solutia cea mai buna, legala si concilianta in care ar trebui sa rezolvam succesiunea? Va multumesc anticipat pentru sfaturile si solutiile pe care o sa mi le dati.
la pct 2.sotul dvs ar trebui sa inceapa imediat demersurile de deschidere si dezbatere a succesiunii.deoarece au expirat cele 6 luni de optiune succesorala, nu mai poate sa beneficieze de beneficiul de inventar,succesiunea deschizandu-se in acest caz pur si simplu(respectiv se va prelua si se va face confuziune intre propriul patrimoniu detinut in prezent atat cu activul cat si cu pasivul mostenirii).in cazul in care ceilati mostenitori nu se vor prezenta la dezbaterea succesiunii, ei vor fi decazuti definitiv la emolumentul succesiunii.
1. Partajul de ascendent la un notar conform vointei parintilor si acceptului fratilor .
2. Eliberarea certificatului de mostenitor la un notar public si apoi partaj voluntar tot la acesta .Atentie, este posibil sa apara problema acceptarii succesiunii celor doi parinti de catre copii . Luati legatura cu un notar .
in situatie parintilor dvs nu se pune problema de succesiune intrucat ambii traiesc. insa dansii va pot face dvs si fratilor testament, act de vanzare-cumparare sau donatie.in situatia sotului dvs solutia optima e sa promoveze o actiune in instanta pt dezbaterea celor doua succesiuni precum si iesirea din indiviziune.
Succesiune
aspasia23
Buna ziua.Am fost casatorita 15 ani,in urma cu 2 ani sotul meu a decedat.Casa in care am locuit este pe numele socrului iar in anul 2005 cei 4 frati ai sotului ... (vezi toată discuția)