avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua.Am fost casatorita 15 ani,in urma cu 2 ani sotul meu a decedat.Casa in care am locuit este pe numele socrului iar in anul 2005 cei 4 frati ai sotului au facut acte renuntare la notar precum ca renunta la partea lor de mostenire si au primit cate o suma de bani insa procedura nu a fost continuata iar sotul meu nu a devenit proprietar.Ulterior am plecat din tara iar unul dintre frati locuieste acum in casa respectiva,la cadastru mi s-a spus ca figureaza ca mostenitor acest frate desi in acte proprietarul este socrul meu iar la starea civila mi s-a spus ca am drepturi conform anexei 24 insa nu stiu ce reprezinta aceasta.Mentionez ca nu avem copii impreuna.V-as ruga sa imi spuneti cum ar trebui sa procedez si ce drepturi am in aceste conditii si deasemenea as dori sa stiu care este valabilitatea acestor acte de renuntare din 2005 si cum as putea sa le dovedesc.Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2015
aspasia23, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:30, 17 Iulie 2015
Buna ziua,

trebuie sa stiti ca renuntarile la o mostenire facute in timpul vietii celui pe care il mostenesti nu sunt valabile. Nu rezulta din mesajul dvs daca socrul a murit si la ce data. Este important sa stim daca socrul mai traia sau nu la data mortii sotului dvs.
Nu stiu exact ce inseamna "anexa 24",poate fi un articol de lege,anexa in procedura succesorala notariala,cel mai sigur intrebati la cei care au facut referire la aceasta anexa.
Ptr.informarea dvs.drepturile succesorale ale sotului supravietuitor sunt reglementate de art.970-974Noul Cod Cvil.Conform art.972(1)c)Noul Cod Cvil"Cota sotului supravietuitor este de jumatate din mostenire , daca vine in concurs fie numai cu ascendentii privilegati,fie numai cu colateralii privilegiati(fratii )ai defunctului."Atentie! Acesta este dreptul dvs.de mostenire la averea(proprietatile mobile/imobile)ale defunctului sot.Ca atare,daca sotul dvs.nu a avut nimic in proprietate ,nici dvs.nu aveti ce mosteni.Dvs. mosteniti numai sotul dvs.,nu socrul sau cumnatii dvs.
Socrii erau decedati la momentul in care s-a facut renutarea de catre ceilalti frati la notar
Buna ziua,

daca socrii erau decedati iar ceilalti frati au renuntat la mostenirea dupa acetia rezulta ca singurul mostenitor este sotul dvs. Chiar daca sotul dvs nu a continuat procedura succesorala, daca a acceptat in termen legal succesiunea, aceasta poate fi dezbatuta oricand. In aceste conditii, dvs fiind mostenitoarea sotului trebuie sa deveniti proprietar al acelei case. In baza certificatului de mostenitor scos de pe urma sotului sunteti in drept sa solicitati dezbaterea succesiunii dupa parintii sotului si in acest mod sa deveniti proprietar.
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters238389 ContSters238389 Buna ziua, am o intrebare. Unchiul meu a decedat acum 24 ani, iar mama mea a decedat la trei luni dupa unchi, in casa raminind sotia lui ei neavind copii. ... (vezi toată discuția)
Speta succesiune User4567 User4567 Buna ziua! Avem urmatoarea speta: Sotul matusii mele este decedat din 2010. Parintii acestuia sunt decedati, el mai avand un singur frate care la randul sau ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. de curând sora mea a murit. ea a fost căsătorită ... Marialuiza27 Marialuiza27 Buna ziua. De curând Sora mea a murit. Ea a fost căsătorită dar nu a avut copii. Soțul ei fiind mai mic cu 10 ani ..ea a decis sa ii facă testament sa ... (vezi toată discuția)