avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile copiilor dupa moartea tatalui si drepturile ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile copiilor dupa moartea tatalui si drepturile mamei (ramasa in viata).

Buna ziua,

Rog referinte de specialitate privind drepturile copiilor dupa moartea tatalui (biologic) si drepturile mamei (biologice) ramasa in viata.
Suntem 3 frati (doi baieti si o fata-adica eu). Tatal meu a decedat anul acesta (2011) in ziua de 5 ianuarie. Mama mea a ramas, asadar, vaduva, dupa 31 de ani de casatorie cu tatal meu.
Fratii isi revendica drepturile materiale in urma mortii tatalui meu.
A ramas in urma tatalui un apartament cu 3 camere in care locuieste mama mea. Este si ea trecuta in actele apartamentului ca si proprietar.
Acum ca tatal meu e mort cum trebuie sa procedez?
Se deschide o taxa de succesiune ca sa se poata imparti valoarea apartamentului cu fratii mei ? O pot da ei afara pe mama si sa-i ia apartamentul ?
Daca trebuie fratii despaguti material, cum se procedeaza sau cat le revine mai exact lor?
Precizez ca doresc sa le dau partea lor care li se cuvine, nu vreau instante de judecata sau actiuni de genul!
Acesta este motivul pentru care doresc sa stiu cum se procedeaza.
Mama are si doi batranei intr-o zona rurala, de care avea grija cu tatal meu si inca mai are ea grija de ei. De aprox 13 ani mama si tatal au incheiat un contract de vanzare-cumparare cu cei doi batranei cu clauza de intretinere.
Imi puteti spune daca acest contract se poate sparge? Care sunt conditiile sa poate mama sa renunte la acest contract acuma ca tatal e mort?
Mai exista si o masina Dacia 1410 care a apartinut tatalui meu si pe care mama mea doreste s-o vanda, deoarece nu o mai folosim.
E posibila vanzarea masinii sau trebuie si valoarea acesteia impartita cu fratii ?
Ce alti factori mai trebuie sa iau in calcul in cazul mostenirii??
Va multumesc anticipat!
Toate cele bune!
Cel mai recent răspuns: emanuel1989 , utilizator 13:27, 11 Februarie 2013
trebuie facuta intai succesiune dupa tatal decedat la notariat, mostenirea va fi impartita intre mama si copii (cote parti). fratii nu o pot da pe mama afara intrucat are cota parte. la fel si la masina , mama nu o poate vinde singura. nu exista motive de renuntare la contractul de vanzare cumparare cu clauza cu cei 2 batrani.
Succesiunea pe cale amiabila se dezbate la un notar public din localitatea unde a avut ultimul domiciliu defunctul. Masa succesorala se compune din toate bunurile care au apartinut persoanei decedate (respectiv jumatate din apartament si din imobilul despre care ati mentionat, de asemenea jumatate din masina daca a fost cumparata de defunct in timpul casatoriei cu sotia sa sau toata masina daca a dobandit-o anterior casatoriei); cealalta jumatate din bunuri apartine sotiei supravietuitoare si nu face obiectul dezbaterii succesiunii. Din masa succesorala, sotia prieste o cota de 1/4, iar cei 3 copii impreuna primesc restul de 3/4. Daca in urma intelegerii dintre mostenitori unul sau mai multi renunta la succesiune, renuntarea este totala (nu doar asupra cotei care i-ar reveni din apartament, ci asupra cotei din TOATE bunurile defunctului), iar cota care ar fi revenit renuntatorului se imparte celorlalti mostenitori in mod egal (nu se poate renunta in favoarea unei singure persoane). In nici un caz mama nu poate fi data afara din apartament, ea are deja in proprietate cota sa de 1/2. Succes !!!
...mai mult are si un drept de abitatie special(drept de a locui in intreg apartamentul) , un drept temporar care durează până la executarea ieşirii din indiviziune(impartirea bunului), dar cel putin un an de la deschiderea moştenirii(deces) sau până la recăsătorirea soţului supravieţuitor...
Ultima modificare: Luni, 28 Martie 2011
ContSters4579, utilizator
buna ziua !as vrea si eu un raspuns de specialitate va rog......multumesc anticipat !tatal meu a murit in 2005 ,leu atunci aveam 16 ani si am facut succesiune eu si mama(mentionez ca nu mai am frati) pt a putea vinde o masina......ideea e ca eu am cedat 1/2 din tot,respectiv masina ,casa,terenuri.......ramanand doar cu un drept de abitatie in imobile si de conducere al autoturismelor.......la momentul actual eu nu ma inteleg cu mama si am rugat-o sa-mi faca acte pe o locuinta ......sa am ceva al meu si nu vrea.am incercat si cu vb buna....as vrea sa aflu daca pot redeschide succesiunea pentru am cere drepturile dupa tata.....mentionez ca am fost (atunci la varsta de 16 ani) manipulat sa semnez orice in prezenta curatorului meu.....multumesc !astept un raspuns ...multumesc inca o data

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mostenire cainebogdan cainebogdan Buna Ziua Acum 3 luni tatal meu a decedat . Tatal meu si mama mea au fost divortati de acum 25 de ani el recasatorindu-se ulterior. Tatal meu si mama mea ... (vezi toată discuția)
Contestare drept abitatie sot supravietuitor danieladam danieladam Buna ziua! Tatăl meu a decedat de curând. Părinții mei erau despărțiți in fapt de mai bine de 4 ani, dar nu divortati. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Sora mamei, fără descendenți, a murit cu o săptămână înaintea soțului ei, care are două fete. cum se împarte moștenirea mătușii mele? kalamatianos28 kalamatianos28 Buns ziua, Matusa mea a avut un apartament cumparat inainte de casatorie.S-a casatorit,iar sotul are 2 fete din alta casatorie.Din pacate matusa a murit,iar ... (vezi toată discuția)