avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1316 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... protectie dupa reintoarcerea din concediul pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

protectie dupa reintoarcerea din concediul pentru ingrijirea copilului de 2 ani

Buna ziua, va rog sa ma ajutati ! Azi m-am dus sa depun cererea de reintoarcere din concediul pentru ingrijirea copilului deoarece de azi intr-o luna copilul implineste 2 ani. Am avut o surpriza neplacuta deoarece directorul magazinului ( lucrez la o firma multinationala din respect nu dau nume ) a refuzat sa semneze ( nici macar ca a luat la cunostinta...) aceasta cerere spunandu-mi ca firma pe care o reprezinta vrea ca eu sa renunt la acest drept al meu in schimb a doua salarii... Mi-a spus clar si raspicat ca nu am eu ce sa fac deoarece firma e hotarata sa nu mai ia pe nici un angajat care este in momentul de fata pe ingrijirea copilului indiferent de functia avuta si ca daca nu accept conditiile nu va fi bine deoarece "ei " ( cei din conducere de la Bucuresti) au avocati au o gramada de procese si vor face tot posibilul ca eu mai mult decat 2-3 luni sa nu stau dupa reangajare( ma vor urmari si vor face in asa fel ca ...). Sunt foarte dezamagita avand in vedere ca de 10 ani lucrez la aceasta firma si chiar in functie de conducere. Intrebarea mea este : Eu care sunt in momentul de fata pe concediu de ingrijirea a copulului de doi ani mai am vreo protectie macar in primele 6 luni dupa reintoarcere sau datorita noului cod al muncii eu pot fi concediata dupa 2-3 luni punandu-mi niste obiective pe baza carora sa fiu evaluata inaintea de 6 luni. Acest ragaz de 6 luni mi-ar fi fost foarte necesar pentru readaptare deoarece lucrez la un magazin mare cu multe proceduri care in ultimii doi ani s-au modificat radical. In momentul de fata din pacate nu am nici un sprijin( atat parintii mei cat si al sotului au decedat) iar eu vreau sa lucrez ca sa-mi intretin familia !( mai am inca un baiat de 11 ani ) Sa-mi schimb locul de munca intr-un oras ca Baia Mare avand in vedere ca voi veni de pe concediu este aproape imposibil! Va rog sa-mi dati un raspuns ca sunt atat de dezamagita ca desi am avut tot timpul rezultate foarte bune al locul de munca( dar in acesti doi ani s-a uitat acest lucru...nu mai te cunoaste nimeni...), si sunt chiar foarte bine pregatita totusi am ajuns aici ca datorita legisllatiei chiar sa nu mai conteze deloc! Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: terezbarbu , utilizator 12:18, 31 Martie 2011
1. Pe timpul cat ati fost in CCC dvs. ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat deci erati tot salariata acelei unitati.
2. Dupa terminarea CCC faceti cerere de incetare a suspendarii CIM si de reluare a activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. Daca angajatorul a desfiintat locul de munca al dvs. va poate concedia cu art.65 din Codul muncii si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
4. Din pacate CCMUNN nu mai este in vigoare. Doar daca aveti CCM la nivel de unitate sau de ramura in care sa fie specificat ca nu puteti fi concediata timp de 6 luni de la revenirea din CCC.
1. Art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002 prevede dreptul dvs de a va intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei, la terminarea CCC.

2. Amenintarea cu concedierea constituie infractiune prevazuta si pedepsita de Codul penal.

3. Nu mai exista nicio protectie a salariatilor care revin din CCC, astfel incat angajatorul poate dispune concedierea acestora in conditiile prevazute de lege.
Cele 6 luni de care stiati dvs se refera numai la concedierea pentru necorespundere profesionala , nu si pentru alte tipuri de concedieri.
Va multumesc pentru raspuns ! Din pacate sunt nevoita sa ma intorc la locul de munca indiferent de consecince....cu un copil mic si fara nici un sprijun un nou loc de munca in conditii noului cod al muncii este aproape imposibil ( copilul dus la cresa se imbolnaveste in primele 4-6 luni foarte des si ar necesita sa-mi iau concediu de boala iar angajatorul la inceput sigur o sa ma angajeze pe durata determinata.... ).
Nu are cum sa va angajeze din nou ...... dvs sunteti deja angajata, iar modificarea c.i.m. se face numai cu acordul dvs
Aveti dreptate, intradevar am si eu niste drepturi dar totusi intimitarea exista. In momentul in care am aratat ca-mi stiu drepturile au venit cu o alta asa zisa " oferta" : In prima luna de angajare ma vor trimite in scolarizare " obligatoriu" ( conform dontractului colectiv de munca pentru a ma putea concedia pe motiv de necorespundere profesionala trebuie sa-mi asigure la revenire un stagiu de scolarizare nespecificat insa durata si locul desfasurarii... si doar dupa sase luni printr-o evaluare profesionala convenita la angajare) in alta localitate hotarat de conducere ! Va dati seama ca, cu un copil care abia implineste 2 ani sa pleci din prima zi de lucru intr-o alta localitate ( va dati seama ca va fi pe cat posibil de departe ) este foarte greu, sunt sigura ca o mare parte dintre colegi vor fi nevoiti sa aleaga astfel varianta cu doua salarii compensatorii. Oricum eu nu renunt si voi pleca cele 30 de zile din localitate. Intrebarea mea e ce drepturi am ca si mamica cu copil de 2 ani sa nu ma trimita totusi in capatul celalat al tarii sau chiar sa fac acel stadiu de pregatire in localitatea in care stau ? Imi cer scuze ca tot insist cu acest subiect dar chiar alti sfatuitori in afara de dvs. nu am. Va multumesc din nou!
Ultima modificare: Joi, 31 Martie 2011
terezbarbu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate stefan1312 stefan1312 Buna ziua am si eu nevoie de consultanta juridica pentru urmatoarea situatie: luna viitoare se implinesc cei doi ani de concediu de matenitate si ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a te reangaja dupa concediul de ingrijire copil 2 ani IULIA I IULIA I Buna ziua, am si eu o nelamurire. E obligat patronul sa te primeasca la servici dupa efectuarea concediului de ingrijire copil pana la varsta de 2 ani, conform ... (vezi toată discuția)
Obligatiile angajatorului in momentul intoarcerii din concediul pentru cresterea copilului mbclk11@yahoo.com mbclk11@yahoo.com ma puteti ajuta,va rog, cu un raspuns: care sunt obligatiile angajatorului fata de angajatul caruia i s-a terminat concediul pentru cresterea copiluli? (vezi toată discuția)