Buna ziua.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.M-ar interesa asa pentru mine ce modalitati de calcul al venitului pe intreg anul sunt?Asta ca sa stiu cam cat imposit voi plati.Declaratia de venit o fac dupa incheierea anului,de fapt am termen acum pana in aprilie sau mai parca pentru declaratia pe venit impozabil pe anul 2010.V-as ruga dac se poate sa ma ajutati sub forma unei scheme:avem sold final pe 2009=A,total intrari(facturi) pe 2010=B,total incasari2010(Z)=C,total Nir-uri 2010=D,alte cheltuieli2010=E.Va multumesc.
Presupun ca sunteti constituit in PFA /I I / IF si tineti contabilitate in partida simpla (in caz ca sunteti impozitat pe baza normei de venit, nu mai trebuiesc aceste calcule)
In principiu, calculul este relativ simplu Total incasari, minus Total cheltuieli deductibile. Ceea ce rezulta se impoziteaza cu 16%. Elementele pe care le introduceti in intrebarea dvs , cum ar fi: sold final, total facturi, NIR...etc nu influenteaza modalitatea de calcul. Se impun totusi cateva precizari.
1. nu orice plata facuta in numele PFA / II /IF, este neparat si o cheltuiala deductibila, deci, trebuie sa respectati caracterul de deductibilitate; pot rezulta astfel si cheltuieli nedeductibile
2. se iau in calcul doar platile si incasarile efectuate in anul fiscal 2010, nu si cele care urmeaza sa fie facute sau care nu s-au efectuat desi s-au emis facturi
3 daca aveti si amortizari fiscale, formula de calcul de mai sus capata o alta forma.
Expresia completa a acesteia o gasiti in art 52 din OMFM 1040/2004, citat: " 52. Venitul net sau pierderea fiscală se calculează astfel: din totalul sumelor încasate, evidenţiate în col. 5, respectiv 6, din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi, se scad cheltuielile cu amortizarea fiscală a bunurilor şi drepturilor, evidenţiate în Fişa pentru operaţiuni diverse, şi totalul sumelor plătite, evidenţiate în col. 7, respectiv 8, din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi, şi se adună sumele plătite pentru cumpărarea bunurilor amortizabile şi totalul cheltuielilor nedeductibile, care se preia din centralizatorul cheltuielilor nedeductibile, acest centralizator întocmindu-se cu ajutorul unui document cumulativ.
Venitul net sau pierderea fiscală va fi influenţată cu plăţile şi/sau încasările efectuate în avans, care se referă la alte exerciţii fiscale, în cazul drepturilor de proprietate intelectuală, cu impozitul de 15% din venitul brut încasat, iar în cazul valorificării bunurilor în regim de consignaţie, veniturilor obţinute ca urmare a unor activităţi desfăşurate în baza unui contract de agent, comision sau mandat comercial, precum şi în cazul activităţilor de expertiză contabilă, tehnică judiciară şi extrajudiciară, cu impozitul de 10% din venitul brut încasat, reprezentând plăţi anticipate în contul impozitului anual."