Va rog sa-mi comunicati modul in care s-ar putea rezolva situatia de mai jos.
Am facut o palngere penala, sub acuzatia de evaziune fiscala, impotriva avocatului cu care am incheiat mai multe contracte de asistenta in instanta, avocat care nu mi-a eliberat facturi pentru platile pe care le-am facut prin banca in contul acestuia. In plangerea respectiva am aratat ca prin neemiterea facturilor corespunzatoare platilor efectuate s-au adus pagube atat "statului" cat si mie, considerand ca facturile care trebuiau emise ar fi devenit 'proprietatea' mea si imi sunt necesare in recuperarea sumelor respective in instanta.
Plangerea de mai sus a fost respinsa ca inadmisibila, intrucat nu am calitate de parte vatamata sau persoana ale carei interese legitime sunt vatamate, raportat la infractiunea de evaziune fiscala pentru care s-au efectuat acte premergatoare in cauza.
evident ca nu aveti calitate - deoarece partea vatamata intr-un dosar de evaziune fiscala este ANAF. puteti depune sesizare la ANAF in care doar reclamati faptul ca nu ati primit facturi.
insa neprimirea lor nu inseamna ca acestea nu au fost emise sau ca veniturile nu au fost inregistrate in contabilitatea avocatului. La acest aspect adaugati si faptul ca impozitul ptr anul 2011 se va achita abia in 2012, pina atunci statul nu este prejudiciat cu nimic (cel mult la asigurarile de sanatate).
Foarte pertinent raspuns " matahachiro".
Doar un amanunt as mai adauga:
-faptul ca ati platit prin banca va acopera atat pe dvs cat si pe avocat de orice tentativa de fraudare. Dvs aveti dovada platii prin extrasul de cont raportat la contractul pe care l-ati incheiat cu avocatul.
Nu cu factura faceti dovada cheltuielilor ci ori cu chitanta ori cu extrasul de cont vizat de banca.
Cred, totusi, ca ori aveti un contabil incepator care nu stie contul de banca din bilant si drept urmare nu poate justifica cheltuiala, ori despicati firul in patru.
Ce-ar fi sa ne indicati concret in ce consta prejudiciul?
- platile pt. contractele cu avocatul le-am facut din contul personal si numerar, un total de 21 plati si nu implica o persoana juridica,
- dovada ca nu a eliberat factura pentru platile prin banca am avut-o in momentul in care a depus aceleasi facturi+chitante, (platite in numerar), in dosare diferite. La momentul la care am cerut explicatii a sustinut ca plata prin banca reprezinta o anumita factura+chitanta platita de mine in numerar asa cum scria si pe ea. Aceasta situatie s-a repetat cu alte doua viramente
- in momentul in care am facut plangerea penala pentru evaziune, m-am gandit ca atat eu cat si "statul" 'suferim' de pe urma evaziunii fiscale in sensul in care prin neplata taxelor sunt si eu afectat in mod indirect, (ca tot e criza), cat si direct gandind ca poate fi considerata factura si chitant ca un bun necorporal atata timp cat valoarea acelei facturi, onorar avocat, trebuie sa o soliciti in instanta ca si cheltuieli de judecata...