Buna ziua. Sunt interesata sa aflu care este instanta competenta intr-un litigiu avand ca obiect plata penalitatilor de intarziere. Speta concreta are ca obiect o firma de materiale de constructii care a vandut si livrat o marfa neplatita de client la termenul stabilit in contract. Acelasi contract stipuleaza penalitati de intarziere 0,2/zi. Clientul a executat obligatia principala de plata insa refuza plata penalitatilor...problema e complicata (omul cam are drepate...a fost pacalit). Urmeaza sa fie dat in judecata insa avocatului creditoarei ii e lene sa se deplaseze in teritoriu (la instanta de la sediul paratului) si vrea sa deschida proces la instanta sediului reclamantului. Inteleg ca exista aceasta competenta alternativa la care se poate recurge in cazul litigiilor comericiale...insa va intreb...recuperarea penalitatilor fiind o actiune in pretentii pe dreptul comun (989, 1066 Cod Civil) stabilirea instantei competente nu se face tot dupa dreptul comun = instanta de la sediul paratului? Multumesc anticipat pt raspunsuri.
Penalitatile in cauza sunt prevazute intr-un contract, deci actiunea de recuperare a lor nu poate fi catalogata ca "pretentii", si in niciun caz nu are ca temei legal art.989, 1066 Cod civil.
Conform art.10 pct 4 Cod procedura civila, instanta competenta, in afara de cea de la sediul paratului este: in cererile privitoare la obligatii comerciale, instanta locului unde obligatia a luat nastere sau cea a locului platii.
In final, poate nu "lenea" avocatului este motivul introducerii actiunii la alta instanta, dar daca legea prevede mai multe variante, de ce sa nu o alegem pe cea mai convenabila?
Poate este vorba despre "lenea" firmei in cauza...
Neexecutare contract
sammy44
buna ziua. am incheiat un contract cu o firma de c-tii pt. construirea unei case si desi am dat avans 96% din valoare , constructorul a executat doar partial ... (vezi toată discuția)