avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale penalitati de intarziere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

penalitati de intarziere

Buna ziua. Sunt interesata sa aflu care este instanta competenta intr-un litigiu avand ca obiect plata penalitatilor de intarziere. Speta concreta are ca obiect o firma de materiale de constructii care a vandut si livrat o marfa neplatita de client la termenul stabilit in contract. Acelasi contract stipuleaza penalitati de intarziere 0,2/zi. Clientul a executat obligatia principala de plata insa refuza plata penalitatilor...problema e complicata (omul cam are drepate...a fost pacalit). Urmeaza sa fie dat in judecata insa avocatului creditoarei ii e lene sa se deplaseze in teritoriu (la instanta de la sediul paratului) si vrea sa deschida proces la instanta sediului reclamantului. Inteleg ca exista aceasta competenta alternativa la care se poate recurge in cazul litigiilor comericiale...insa va intreb...recuperarea penalitatilor fiind o actiune in pretentii pe dreptul comun (989, 1066 Cod Civil) stabilirea instantei competente nu se face tot dupa dreptul comun = instanta de la sediul paratului? Multumesc anticipat pt raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: annabela , utilizator 13:15, 29 Martie 2011
Penalitatile in cauza sunt prevazute intr-un contract, deci actiunea de recuperare a lor nu poate fi catalogata ca "pretentii", si in niciun caz nu are ca temei legal art.989, 1066 Cod civil.
Conform art.10 pct 4 Cod procedura civila, instanta competenta, in afara de cea de la sediul paratului este: in cererile privitoare la obligatii comerciale, instanta locului unde obligatia a luat nastere sau cea a locului platii.
In final, poate nu "lenea" avocatului este motivul introducerii actiunii la alta instanta, dar daca legea prevede mai multe variante, de ce sa nu o alegem pe cea mai convenabila?
Poate este vorba despre "lenea" firmei in cauza...
969 cod civil am vrut sa scriu. Ok, inteleg ca nu se preteaza temeiul jurid. Cum se pot recupera atunci acesti bani? Somatie de plata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instanta competenta in materie comerciala ContSters57430 ContSters57430 Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare cumparare cu un client in care nu este specificata instanta competenta si nici locul incheierii contractului. ... (vezi toată discuția)
Neexecutare contract sammy44 sammy44 buna ziua. am incheiat un contract cu o firma de c-tii pt. construirea unei case si desi am dat avans 96% din valoare , constructorul a executat doar partial ... (vezi toată discuția)
Competenta teritoria - transport - paratul firma strainatate ionescucarmen ionescucarmen Buna ziua.o societate din Romania a transportat marfa pentru o societate din Italia. Dovada transportului : CMR si factura. neexistand contract nu s-a stabilit ... (vezi toată discuția)