Buna ziua! Am nascut in septembrie 2010 si din ianuarie (cand mi s-a terminat concediul de maternitate de 126 zile) as fi vrut sa ma intorc la serviciu. In acest sens am discutat cu patronul care m-a rugat sa mai astept o luna pana isi mai revine activitatea. Eu nu am astepat o luna am asteptat 3 luni si am luat din nou legatura cu el. Imi tot spune ca activitatea e redusa, ca ar trebui sa mai astept si ca nu are ce face cu fata care imi tine locul. Precizez ca nu a fost angajata in locul meu, doar mutata sa imi tina locul provizoriu. Nu am facut cerere de intoarcere din CIC pt ca am crezut ca ne putem intelege. Chiar maine am de gand sa inaintez la Secretariat aceasta cerere.Intrebarea mea este: dupa ce ma intorc la serviciu (pt ca este dreptul meu) poate sa ma concedieze sau sa ma dea in somaj?
Va multumesc anticipat pt raspunsul dvs!
In primul rand, cand ati hotarat sa beneficiati de concediul platit pentru cresterea copilului pana la 2 ani, ati depus o cerere la firma. Altfel nu se putea.
Conform acelei cereri urma sa stati acasa 2 ani, timp in care firma are dreptul sa angajeze o persoana cu cim pe durata determinata, sau sa treaca pe acel post alta persoana, tot pe perioada determinata.
Ca acum dvs. vreti sa va intoarceti la firma nu este un drept ci o optiune. Dreptul dvs. se refera la concediul de 2 ani, nu la o reintoarcere cand doriti.
Pana la implinirea acelui termen firma poate lua orice hotarare in legatura cu postul dvs.
Daca doriti totusi sa reveniti la serviciu, va trebui sa faceti o cerere in acest sens, precizand ca revenirea se face inaintea termenului pentru care ati solicitat concediul pentru cresterea copilului, iar angajatorul va lua hotararea pe care o considera cea mai buna pentru el.
Daca nu veti fi multumita de ea, o puteti contesta in instanta.