Va rog sa imi dati si mie un sfat in legatura cu urmatoarea situatie:
Acum8 luni m-am intors la serviciu din CIC, copilul meu urmand sa implineasca 2 ani anul viitor. Intre timp au aparut niste animozitati intre mine si managementul firmei, ceea ce ma face sa ma gandesc serios la o eventuala intoarcere in CIC.
Din cate stiu eu as putea sa ma intorc oricand, bineinteles, pana cand copilul face 2 ani. Are dreptul firma sa-mi refuze aceasta cerere? Sa zicem ca ar vrea sa ma concedieze, iar eu le inaintez aceasta cerere de reintoarcere in CIC avea dreptul sa o refuze ?
Iar daca ma intorc in CIC, cand acesta expira, firma mai este obligata sa ma mai primeasca inapoi, avand in vedere ca m-am intors deia o data la serviciu?
Puteti sa faceti din nou cerere pentru cresterea copilului si apoi sa reveniti. Potrivit art 51 din Codul Muncii opereaza suspendarea CIM.
Art. 51. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din initiativa salariatului, în următoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
Firma nu va moate refuza cererea, numai sa o formulati inainte sa redacteze ei decizia de concediere.
Cand va intoarceti din concediu de crestere a copilului se aplica regulile generale de la suspendarea CIM. Adica raporturile de munca vor fi reluate. Teoretic. Aveti grija insa sa rezolvati si alte mici probleme care observ ca s-au ivit intre dvs si angajator.