avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

buna ziua,in urma unui divort urmeaza sa se faca partajul pe cale amiabila,stiu ca legal se imparte totul 50-50. una din parti a ales sa plece cu autoturismul bun comun,apoi vine si pleaca cand vrea din imobil cerandu-si cealalta parte din ce i se cuvine.
Care ar fi procedura ptr a castica mai mul din jumatate din ce i se cuvine uneia din parti,mentionez ca venitul adus in perioada casniciei a fost mai mare.
multumesc,
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 13:23, 29 Martie 2011
Acel partaj pe cale amiabila il puteti face la notar, in instanta sau la un mediator.
Impartirea se face 50-50 doar daca una dintre parti nu precizeaza si dovedeste ca aportul ei la dobandirea bunurilor comune a fost mai mare.
Procedura prevede dovedirea unui salariu mai mare si solicitarea impartirii bunurilor in alte procente.
In aceasta situatie, fiti convinsa ca sotul nu va mai fi de acord cu un partaj prin buna intelegere.
pentru a castiga mai mult la partaj , trebuie neaparat sa va dati fostul sot in judecata si sa demonstrati cu acte aportul dvs.
Cand partile nu se inteleg pe cale amiabila sa incheie un partaj voluntar notarial, atunci ramane sa se adreseze instantei cu o cerere de partaj bunuri comune.
Pentru obtinerea unei cote mai mari de 50 % din valoarea bunurilor supuse partajarii este necesar sa se administreze probe cu inscrisuri, martori, interogatoriu prin care sa se demonstreze o cota de contributie majorata la achizitionarea acestora, fata de celalalt sot.
Chiar daca autoturismul bun comun a ramas in posesia si folosinta exclusiva a fostului dvs. sot, acesta face obiectul partajului de bunuri comune, instanta avand posibilitatea sa -l includa in lotul acestuia ( luand in calcul si optiunile partilor).
Pe langa probele de mai sus, vor mai fi efectuate expertize de specialitate in functie de componenta masei partajabile.
Taxa de timbru este de 3% din valoarea masei partajabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj samsungspica samsungspica Va rog sa ma lamuriti intr-o problema : 1. La partaj cum se face , se calculeaza valoarea bunurilor si se imparte la 2 ,sau dupa calcularea valorii bunurilor ... (vezi toată discuția)
Partaj manearaul manearaul buna ziua...am si eu o problema si as dori o lamurire exacta...ma aflu in partaj cu fosta mea sotie si am cerut in instanta 70-30 ca procentaj de partajare. Va ... (vezi toată discuția)
Drepturi egale la partaj VIOLETTUTZA VIOLETTUTZA as vrea sa aflu continutul legii prin care sotii au drepturi egale asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei chiar daca unul dintre ei nu poate dovedi ca ... (vezi toată discuția)