As vrea sa stiu ce demersuri as avea de facut pentru retrocedarea a aproximativ 10ha, teren arabil care au fost proprietatea unei biserici ortodoxe, al carei preot paroh sunt in prezent(de 2 ani). Am gasit prin acte doar un jurnal inventar din 1949 cu locatiile si suprafetele. Din neglijenta cred,s-au pierdut pana acum alte acte.(cu siguranta la primarie exista si altele--am fost dar nu am fost lamurit, mi s-a spus sa revin in alta zi, pana am renuntat sa mai vin,doar promisiuni).Nu a depus nimeni cerere in baza Legii 18. Pe acel teren, au titlu de proprietate diferiti oameni din localitate(nu stiu cati).Locatiile terenurilor lor sunt departe in afara localitatii si le-au abandonat.au in schimb titlu pe terenul parohiei. Ce pot face in aceasta situatie? Trebuie sa dau in judecata poate chiar 10 proprietari? Doar primaria? Ce lege ar veni in ajutorul meu? Actiune in anulare a titlurilor in temeiul Legii 169/1997 art.III pot deschide daca nu s-a facut cerere pentru legea 18/1991 ?
Problema este ca o actiune in revendicare in instanta va fi respinsa (cel mai probabil) pentru lipsa acelei cereri prealabile adresate in termen comisiei locale de fond funciar. Totodata, daca vorbim de o zona de campie, aici legea 18/1991 nu a obligat comisiile sa restituie vechiul amplasament, ci eliberarea Tp s-a facut pe sole stabilite de comisie. Asa ca...la o prima vedere, nu vad motiv de anulare a TP-urilor cetatenilor respectivi (cu atat mai mult cu cat daca au trecut mai mult de 3 ani de la emitere, se poate invoca doar nulitatea absoluta, cu motivatiile enumerate de art. III din legea 169/1997).
In concluzie...speranta moare ultima, insa ar cam fi in coma in cazul dvs.
va multumesc. totusi persoanele care au titlu(unele) recunosc ca terenul era al bisericii si sunt de acord sa renunte la el si sa recupereze vechile amplasamente. unele titluri au fost eliberate chiar si in 2008-2009. asta ma ajuta cu ceva?cum trebuie procedat in aceasta situatie?