avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de risc maternal dupa nastere?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de risc maternal dupa nastere?

In cazul in care va sta sotul in concediul pentru cresterea copilului mama mai are dreptul la concediu de risc maternal dupa nastere, asa cum prevede art.10 lit.b din OUG 96/2003?
(art. 10. - b) după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani)
De asemenea, mai am inca o intrebare: acest concediu de risc se poate acorda si inainte de nastere, nu neaparat pana in a 63-a zi anterioara nasterii, pe principiul ca prenatalul si postnatalul se pot compensa intre ele?
Multumesc anticipat.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Cel mai recent răspuns: iulia_viorica , utilizator 12:20, 30 Martie 2011
Nu ati precizat daca sotia are sau nu calitatea de salariata.
Daca mama nu are calitatea de salariata nu are cum sa se aplice art. 10 din OUG 96/2003, deoarece acesta prevede ca in cazul in care angajatorul nu poate indeplini, din motive justificate, obligatia de modificare a conditiilor de munca sau orarului, sau repartizarea la alt loc de munca, se acorda acel concediu de risc maternal, fie inainte de data solicitarii concediului de maternitate, fie dupa revenirea din concediul postnatal obligatoriu (42 zile).

1-daca tatal este beneficiarul concediului pentru cresterea copilului, de ce ar mai avea nevoie mama de concediul de risc maternal?

2-da, concediul de risc maternal se acorda si inainte de nastere, daca sunt indeplinite conditiile de acordare a lui, precizate in site-ul indicat chiar de dvs.

Concediile pre si post natal se cumuleaza intre ele, putand fi acordate impreuna dupa nastere. Dar, oricare ar fi situatia, concediul pentru cresterea copilului pana la 2 ani, nu poate depasi varsta de 2 ani a copilului.
Multumesc de raspuns.
Bineinteles ca sunt salariata, iar problema concediului de risc dupa nastere se referea la dorinta de a sta mai mult acasa cu copilul dupa nastere. Eu am beneficiat de 45 de zile de risc maternal (ultima zi fiind 31.03.2011) si va intrebam daca il mai pot prelungi pana aproape de data probabila a nasterii (10.05.2011) in ideea de a mai sta un pic acasa cu copilul (impreuna cu tatal care va intra in concediu de crestere pana va implini copilul 2 ani). De ce va intreb asta... intrucat vreau sa merg azi la medicul de medicina muncii sa-l intreb daca imi mai poate prelungi riscul pana inainte de nastere (sa merg pregatita din punct de vedere al legii) ca din cate am discutat cu angajatele centrului medical acestea au spus ca nu se acorda riscul decat pana in a 63-a zi anterioara nasterii.
din a 63- zi se acorda concediu prenatal...nu se poat acorda amandoua si , nici nu puteti opta...
nu este obligatoriu sa intri in concediu prenatal cu 63 de zile inainte de nastere, ci obligatoriu este sa efectuezi 42 de zile de concediu postnatal, iar o parte din prenatal poti sa iei si dupa nastere. Si bineinteles ca nu se pot acorda si riscul si prenatalul impreuna. Am tot studiat legile in ultimele 2 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de maternitate iulia_viorica iulia_viorica De asemenea, in legatura cu concediul de risc maternal de care beneficiez in prezent, mi s-au acordat 30 de zile, dar nu se specifica perioada. Am luat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. sunt însărcinată in 24 de săptămâni, eu stiu ... Bmihela Bmihela Buna ziua. Sunt însărcinată in 24 de săptămâni, eu stiu ca sunt 2 tipuri de concedii in timpul sarcini unul este risc de sarcina de 120 de zile pe care ... (vezi toată discuția)
Risc maternal Fely39 Fely39 Buna seara!Lucrez din data de 23.05.2014.Sant insarcinata in 26 saptamani si sunt in risc maternal.Riscul maternal se termina in data de 03.03.2015.Pot sa-mi ... (vezi toată discuția)