avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara ne platita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara ne platita

la 1 an dupa divort fiica mea s-a impacat cu fostul sot au trait in concubinaj 7ani dar din sept.2008 pina in sept.2010 nu a muncit nicaieri pe aceea perioada nu a platit pensie alimentara pt.cei 2 minori.Fiica a plecat la munca in Spania copii i-am ingrijit eu in aceasta perioada el si-a facut o alta relatie si s-audespartit definitiv.Ea a venit in tara a luat copii care i-au fost incredintati ei dupa divort si s-a mutat la mine.Exista vreo lege in tara asta ca sa-l oblige pe acesta sa plateasca pe cei 2 ani din urma pensia la copii daca exista ce trebuie sa faca?ca acest.......a fost intretinut 2 ani de fiica mea.Se poate face plingere penala sau civila? Va rog sa-mi dati un sfat!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:25, 30 Martie 2011
numai intretinatorul legal adica mama copiilor poate deschide actiunne pt plata pensiei d intretinere. di aceasta se acorda de la data depunerii nu si din urma. daca a existat o hotarare mai demult pe care nu a respectat-o atunci se poate plati din urma. ideea e ca pe perioada cat fiica a fost plecata in spania acesta putea sa va ia copiii ca nu erati mama ci bunica lor si nu aveati nici un drept asupra lor.
plangere la politie pt neplata ii poate face numai fiica dvs
Inteleg ca dupa divort, prin hotarare judecatoreasca, s-a stabilit si pensia de intretinere pentru minori?
Dupa ce s-au despartit din nou, dupa relatia de concubinaj de 7 ani, fiica dv a introdus actiune de incredintare a minorilor si de stabilire a pensiei de intretinere?
Daca nu a introdus, atunci nu poate sa il oblige la plata pensiei de intretinere pe ultimii doi ani. Trebuie sa introduca actiune pentru stabilirea pensiei de intretinere, iar parintele va fi obligat la plata pensiei de intretinere cu data introducerii actiunii.
Daca parintele obligat la a plati intretinere nu are loc de munca, nu are venituri, atunci acesta va fi obligat la plata pensiei de intretinere de pana la 25 % pt un copil, pana la 33% pt doi copii si pana la 50 % pt 3 sau mai multi copii calculate la salariul minim pe economie. Insa procentele acestea reprezinta maximul, in functie de posibilitatile parintelui, instanta poate stabili si jumatate din aceste procente.
procentele ace
in baza hotararii de incredintare si de obligatie la plata pensiei pt cei 2 minori, mama copiilor poate face plangere la politie pt abandon, care presupune neplata cu rea credinta timp de doua luni consecutiv.
avand in vedere ca dansul nu a lucrat legal si plangerea e formulata dupa 2 ani si ceva de neplata, ar fi util ca mama sa se indrepte direct catre un executor judecatoresc, pt a executa silit pensia restanta. aveti grija ca pt fiecare plata, curge un termen de prescriptie de 3 ani.

nu stiu in ce suma vi s-a hotarat pensia, dar mama poate face cerere la instanta de majorare a pensiei. pt ca nu are venituri, pensia se va fixa in procent de maxim 33 % raportat la 670 de lei, cat e salariul minim pe economie. daca aveti o pensie in cuantum mai mic , renteaza sa faceti cerere
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2011
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara zumzi zumzi Buna ziua.Sant un parinte a doi copii minori care urmeaza sa divorteze de comun acord iar custodia copiilor am cazut de acord sa o incredintez sotie.Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Procent din venitul realizat pentru plata pensie intretinere a doi copii luck123 luck123 Buna ziua, as dori sa ma lamuresc cu unele aspecte legate de plata pensiei alimentare in urmatoarea speta. Mentionez ca nu sunt familiarizat cu termenii ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie alimentara lelia20052006 lelia20052006 In 2006 s-a pronuntat divortul din culpa comuna(nu ca as fi avut vreo vina, dar am fost de acord, gandindu-ma ca n-am fi prima familie fara certificat de ... (vezi toată discuția)