avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi

buna ziua!
va rog, sa ma lamuriti intr-o problema importanta ptr. mine.
in anul 2008 am facut o cerere catre firma la care lucram cerandu-i potrivit art 51 lit. din contr colect. de munca la nivel national pe anii 2007-2010 un salariu mediu ptr nastere copil. Firma nu mi-a dat nici un raspuns la cererea mea.In anul 2010 dupa ce mi-a expirat cei 2 ani de crestere copil am aflat ca firma intrase in insolventa si a fost preluata de casa de insolventa transilvania.Acestia mi-au desfacut contractul de munca intrand ulterior in somaj.
In anul 2011 am aflat de la acestia ca am de ridicat bani dar nu potrivit cererii mele in ceea ce privea un salariu mediu la nastere.
Am facut o cerere catre casa de insolventa cu privire la salariul mediu la nastere iar acestia au zis ca potrivit prevederilor art73alin 1 din legea 85/2006 privind procedura insolventei, ei nu au primit din partea mea nici o contestatie si ca urmare au respins cererea. Eu atunci am formulat o alta cerere prin care le comunicam ca daca cererea mea este tardiva, de ce potrivit Codului Muncii, orice angajat are dreptul sa revendice drepturi salariale nerevendicate anterior timp de 3 ani de la nasterea lor. (art. 283, lit. c).Nu am primit nici un raspuns din partea lor , dar va rog sa ma lamuriti si pe mine cum sa mai actionez pentru ca eu am facut acea cerere in 2008 exact cand s-a nascut copilul.Ei incearca acum, asa cred, sa faca disparuta acea cerere trimisa in 2008, cu toate ca cei de la contabilitate si chiar administratorul stiau de acea cerere.
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: olympya , utilizator 21:31, 30 Martie 2011
Nu aveti nici o dovada ca ati depus?
1. Termenul de prescriptie se refera la dreptul la actiune in instanta si nu la dreptul de a-l solicita angajatorului ...

2. In cazul ajutorului pentru nastere, termenul de prescriptie al dreptului la actiune este de 6 luni de la data nasterii copilului - art.283 alin.1 lit.e C.mun.

3. Ajutorul de nastere nu intra in categoria veniturilor salariale - art.55 alin.4 lit.a C.fisc.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
nu am nici o dovada ca am depus cererea, decat daca aduc martori.
va multumesc
va rog sa-mi spuneti daca pot face o contestatie cu privire la creanţele şi drepturile de preferinţă trecute de administratorul judiciar/lichidator în tabelul preliminar de creanţe, acum sau e prea tarziu?
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Premiu de nastere Ada Cristina Ada Cristina Am nascut in septembrie 2009, intrebarea mea este daca beneficiez de acest premiu conf. art. 51 din CCM inaintea implinirii 1 an a copilului, sau am intarziat ... (vezi toată discuția)
Salariul mediu pe societate,la nasterea unui copil[eveniment] stanca daniel stanca daniel va implor sa-mi dati dati o lege unde specifica exact cat este valabil de la nasterea unui copil,pentru salariul mediu pe societate,caci firmele nusi respecta ... (vezi toată discuția)
Salariu suplimentar pt nasetre elenabad elenabad buna ziua va rog daca ma puteti ajuta intr-o problema pe care as vrea sa o stapanesc bine inainte de a ma adresa angajatorului in cat timp se prescrie ... (vezi toată discuția)