In primul rand, infractiunea de adulter a fost dezincriminata.
Poate cere daune morale, insa nu le va primi. este greu de dovedit "suferinta"...
Cererea reconventionala este cererea prin care paratul, la randul lui, are pretentii de la reclamant.
Daca divortul s-a solutionat definitiv si irevocabil, actiunea facuta de reclamant nu poate fi "cerere reconventionala".
Nici o instanta din Romania nu poate refuza primirea unei cereri formulate de catre un justitiabi. Nu de mult, cineva a actionat statul roman in judecata si a revendicat intreaga Moldova, pe motiv ca el e urmasul lui Stefan cel Mare !
Asa ca puteti formula o cerere pentru daune morale cauzate de adulter si veti vedea cum va analiza judecatorul cazul dvs.
In ce stadiu se poate face aceasta cerere? Trebuia sa fie formulata cumva inainte de verdict sau in timpul procesului de divort sau imediat dupa verdict?
Ideea dvs. cu cererea pentru daune morale cauzate de adulter suna promitator si probabil usor de demonstrat din moment ce reclamantul isi recunoaste vinovatia, insa ramane un alt aspect pe care d-na av. Todinca l-a mentionat cu privire la dovada "suferintei". In urma deciziei, reclamantul nu cere nimic paratului nevinovat iar acesta din urma a incercat sa se inpace cu reclamantul.
Chestiunea care mi-e dificil s-o inteleg e cum se poate solutiona ca "definitiv si irevocabil" asa ceva, din moment ce paratul nu avea nicio vina si mai mult, acesta a refuzat divortul si a incercat sa se impace cu reclamantul?!
Va spun eu cum: dragoste cu sila nu se poate. Si, dupa ani de nebunie, si legea romana a ajuns la concluzia asta.
Oricum, si paratul a facut ceva, a gresit cu ceva, caci nu se putea pronunta divortul din vina exclusiva a reclamantului. Poate va bateti in daune morale.
Doinita, ai dreptate. Parerea mea este ca si eu trebuie sa introduc o cerere in instanta prin care sa solicit sa se pronunte o hotarare cum ca sunt desteapta! :O
Hai sa fim seriosi o clipa, cum sa-i indemnam pe oameni s afaca toate cererile pamantului, chiar daca nu au nicio sansa? Care ar fi temeiul legal? Relatia contractuala dintre cei doi soti?
Referitor la cererea dv., puteti cere daune, insa ca sa inteleg: in ce a constat dauna? Cu ce v-a prejudiciat? Care a fost suferinta, ca sa inteleg si sa va spun ce sanse sunt. Cand era infractiune, se putea. Acum e nevoie de studii de cazuri, legislative si jurisprudenta ca sa faci o actiune in acest sens cu sanse minime. Daca se poate dovedi o trauma si care ar fi ea...
Doinita a fost prea subtila si nu ati sesizat ironia analogiei cu urmasul lui Stefan cel Mare. :)
Asa cum in momentul incheierii casatoriei, precum si in cursul acestuia, este nevoie de acordul a doi oameni, asa si la divort: daca unul dintre soti doreste sa divorteze, nici o instanta nu-l poate tine legat de celalalt. Cine stie ce vina nesatisfacatoare o fi avut paratul...;)