avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cine face cererea pt inredintare minor?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cine face cererea pt inredintare minor?

am un copil recunoscut din afara casatoriei.M-am casatorit cu mama apoi am divortat.In cererea de divort nu am mentionat nimic de copil.Copilul a ramas la mama,care in prezent e in spania.Acum trbuie buletin minorului si nu i se face ca se cere hotararea prin care este increrdintat miinorul.Minorul a locuit la bunica materna.Cine trebuie sa faca cererea de incredintare?Copilul urmeaza a fi cerut de mama.Tatal poate face cererea?Ce taxe trebuiesc achitate?
marius_25 a scris:

copilul ...l-am recunoscut.
In certifiicatul de nastere apar eu ca tata.
Copilul este nascut in 1996 ,si ne-am casatorit in 2000,apoi am divortat in 2003.

Hotararea de DIVORT nu contine nimic in privinta incredintatii acestui copil care avea 7 ani la vremea aceea? Caci era un copil cu filiatia stabilita fata de AMBII parinti, iar parintii LUI erau in divort.

Nu ati avut avocat la divort?
Ati avut, dar ...dadea pe-afara de "desteptaciune"?

Oricum, sunt de acord cu gi_jane@2

Atata vreme cat sunteti PARINTE al acestui copil; atata timp cat nu a intervenit o hotarare de incredintare (scindare a ocrotirii parintesti), PARINTII exercita in mod EGAL drepturile si obligatiile. Sau cel putin asa scrie ...de-amorul artei prin Codul Familiei: "in exercitiul drepturilor fata de copii, BARBATUL si FEMEIA (nu sotul si nevasta) au drepturi egale"

Deci copilului i se poate elibera actul de identitate in urma unei cereri semnate atat de minor cat si de PARINTE (sau cel putin asa scrie chiar pe site-ul domnilor de la evidenta ...)

In cel mai rau caz, pot pretinde SI semnatura mamei pe cerere (ori vreo declaratie a acesteia cum ca e de acord cu ...). Dar nu sa va trimita la plimbare, ca sa aveti de unde va intoarce cu o hotarare de incredintare. Nu este obligatoriu ca doi parinti (necasatoriti) ai unui copil (caci se pot face copii si fara certificat de casatorie) sa aiba musai o hotarare de incredintare.
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
romascanu, moderator
multumesc mult pentru raspunsuri.
Ideea e ca in baza de date a evid populatiei eu sunt trecut ca tata,si in acest moment divortat de mama copilului si cand verifica mama ea apare divortata de tatal copilului si cere hotararea de divort prin care sa constate cui i s-a incredintat minorul ori la noi nu scrie nimic in hotararea de divort de copil.Poate sa merg sa explic ca copilul este din afara casatoriei si atunci sa-i faca buletin pe adresa mamei?
nu nu am avut avocat la divort.Copilul nu este al meu.L-am recunoscut ca doream sa ma casatoresc cu maicasa dar nu a mers. Am mers pe ideea ca voiam sa-mi intemeiez o familie
Eu cred ca ramane problema dvs,cand ati declarat adevarul,acum sau la recunoasterea minorului sau daca aceasta ultima precizare a dvs nu are la baza anumite resentimente.
Oricum,indiferent de situatie,sunteti tata si trebuie sa va exercitati drepturile de parinte,la care ati achiesat odata cu recunoasterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ci la 14 ani. parinti divortati giordano giordano Buna seara! Un copil încredinţat mamei spre creştere şi educare prin hotarâre judecătorească. Din hotărâre rezulta ca tata nu este decăzut din ... (vezi toată discuția)
Exista posibilitatea? 69lac 69lac sunt divortat/a si nu sunt in tara,copilul minor m-ia fost incredintat mie ,celalalt parinte poate sa-i faca cartea de identitate? multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Acte necesare eliberarii primei carti de identitate a unui copil ai carui parinti sunt in plin proces de divort??? iannis75 iannis75 V-as ruga,in masura in care puteti,sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns pertinent la situatia pe care o voi expune mai jos:sora mea locuieste in Spania(nu ... (vezi toată discuția)