avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor pentru nastere, salariul mediu pe unitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor pentru nastere, salariul mediu pe unitate

buna ziua
mi s-a acordat ajutorul pentru nastere in valoare de 500 ron in conditiile in care in anul 2008 acesta era salariul minim pe economie, nicidecum un salariu mediu pe unitate. as dori sa stiu daca cei de la itm pot verifica acest lucru, daca ii pot sanctiona si daca se poate o lege care prevede acest lucru. va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:46, 11 Aprilie 2011
Inspectoratul Teritorial de Munca este un organ de specialitate aflat in subordinea Inspectiei Muncii, care controleaza aplicarea unitara a legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca la toate persoanele juridice si fizice din sectorul public, mixt, privat si alte categorii de angajatori, cu exceptiile prevazute de lege.
Vedeti Legea nr.108/1999 si HG nr.767/1999.
buna ziua
am primit raspunsul de la itm: daca aveti nemultumiri asupra sumei primite trebuie sa va adresati instanteti de judecata competente. conform art 67 din lg 168/1999(A) privind solutionarea conflictelor de munca"confilctele in legatura cu incheierea , executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca sunt conflicte de drepturi, iar solutionarea acestora se face de catre instantele judecatoresti(art70)''
m-au lamurit...chiar nu pot face un control desi e evident ca nu mi s-a dat suma intreaga?
1. Chiar daca in urma controlului sa va constata ca aveti dreptate, ITM nu are parghiile legale pentru a-l obliga pe angajator sa va dea banii.
2. De aceea raspunsu a fost sa va adresati instantei de judecata, singura institutie care il poate obliga pe angajator sa va achite drepturile ce vi se cuvin.
tudorana a scris:

buna ziua
am primit raspunsul de la itm: daca aveti nemultumiri asupra sumei primite trebuie sa va adresati instanteti de judecata competente. conform art 67 din lg 168/1999(A) privind solutionarea conflictelor de munca"confilctele in legatura cu incheierea , executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca sunt conflicte de drepturi, iar solutionarea acestora se face de catre instantele judecatoresti(art70)''
m-au lamurit...chiar nu pot face un control desi e evident ca nu mi s-a dat suma intreaga?

O astfel de atributiune o are instanta de judecata si nu ITM-ul ... ITM-ul putea constata refuzul platii ajutorului pentru nastere si nicidecum cuantumul acestuia.

In instanta solicitati sa vi se plateasca diferenta de bani dintre ajutorul de nastere cuvenit si cel platit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul mediu pe unitate molitrix molitrix Buna ziua, As dori sa stiu, conform art 45 lit c, daca se mai acorda salariul mediu pe unitate la nastere si daca da...care este termenul legal de ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate, platit angajatului cand i se naste un copil lauricafl lauricafl Buna ziua. In CCM la nivel de companie se specifica: \"Art.50 In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de ... (vezi toată discuția)
Control itm loredana1973 loredana1973 Buna ziua.In mai 2008,in urma unui control ITM,firma unde lucrez,a fost obligata sa faca CCM,pentru ca avea 49 de angajati.Acest CCM nu s-a facut nici in ziua ... (vezi toată discuția)