O persoana cetatean roman cu domiciliul in Romania este salariata a unei firme straine ( din UE - Bulgaria ) ) si lucreaza in Romania in cadrul Reprezentantei din Romania deschisa de firma straina.
Intrebari:
1. Pentru angajarea la firma straina ( din UE ) are nevoie de autorizatie de munca ?
2. Ce impozite plateste salariatul respectiv si unde le plateste, in Romania sau in Bulgaria ?
1. pentru angajarea cetatenilor romani la firme din ue nu trebuie autorizatie de munca
2 trebuie vazuta Conventia de evitare a dublei impuneri dintre Ro si Bg. In principiu aceste conventii stabilesc ca impozitul se plateste in statul in care angajatul este rezident. In functie de cazul specific al dvoastra, vedeti acolo ce trebuie facut.
1. Pentru angajarea la firma straina ( din UE ) are nevoie de autorizatie de munca ? - Ar trebui sa verificati cu legislatia privind imigrarea in Bulgaria. Din experienta nu se solicita autorizatie de munca in Bulgaria pentru cetatenii romani, insa cea mai pertinenta opinie ar fi aceea a unui specialist din Bulgaria, din moment ce intra sub incidenta legislatiei de munca a Bulgariei.
2. Ce impozite plateste salariatul respectiv si unde le plateste, in Romania sau in Bulgaria ? - Daca activitatea este desfasurata fizic in Romania, atunci el datoreaza impozit pe venit in Romania. Pe de alta parte exista o mare posibilitate sa datoreze si contributii sociale in Romania (angajat + angajator), aceasta obligatie revenind firmei din Bulgaria care va trebui sa se inregistreze in scop de contributii sociale in ROmania, in cazul in care Bulgaria nu ve emite un certificat A1 privind securitatea sociala.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.