avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clauza restituire avans antecontract legala daca nu a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clauza restituire avans antecontract legala daca nu a obtinut credit si cum poate face dovada?

Parinti mei au semnat un antecontract de vanzare-cumparare a unui apartament si au primit 1.000 euro avans in luna ianuarie. Antecontractul a fost semnat la un notar public ales de cumparator cu scuza ca practica tarife mai mici. La notar am citit toti 3 (eu si parinti) nu tinem minte sa fi existat o clauza care precizeaza ca daca cumparatorul nu obtine credit de la banca sa i se restituie avansul integral inapoi. Cumparatorul lucreaza cu forme legale in Italia si acuma spune ca banca din Italia nu i-a aprobat dosarul de finantare, in Romania este fiica cumparatorului care a semnat antecontractul avand imputernicire. Antecontractul expira in 15 aprilie si as avea doua nelamuriri:
- este posibil ca notarul sa introduca acea clauza doar in antecontractele care s-au pus la dispozitie pt semnaturi si acea clauza sa nu fi fost in antecontractul care ni s-a dat sa il citim? pt ca nu s-a discutat sub nici un fel aceasta clauza, nici intre cumparator-vanzator, nici notarul nu a zis nimic si din cauza sa nu piarda avansul cum se precizeaza normal intrun antecontract, am trecut cu 15 zile mai mult decat au zis ca este necesar pt a finaliza vanzarea-cumpararea.
Daca ar fi sa respectam clauza cu restituirea avansului am doua intrebari:
- cum poate sa ii oblige de vanzatori sa restituie avansul?
- cum poate sa dovedeasca cumparatorul ca nu a primit credit, din moment ce lucreaza in Italia si nu a depus nici un dosar de finantare la vreo banca din romania, pt ca nu se stipuleaza la care banca a depus dosarul de finantare sau in ce tara.
Astept cu nerabdare un raspuns si Va Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters191229 , utilizator 11:09, 4 Iulie 2011
Detineti antecontractul la care faceti referire. Se presupune ca acesta a fost citit de catre parti la data semnarii.Daca aceasta clauza de restituire este prevazuta ,atunci ea trebuie respectata.
Notarul nu poate introduce clauze la antecontractul initial decat prin acte aditionale ulterior semnarii de catre parti si acest lucru nu se poate face in lipsa consimtamantului acestora.
Ultima modificare: Joi, 31 Martie 2011
ContSters82289, utilizator
Va multumesc pt promptitudine,
la notar am primit un exemplar (o ciorna) sa il citim daca este in regula, pe urma au fost 4-5 contracte care au fost semnate de fiecare. Nu stiu daca putem dovedi in vreun fel ca nu era aceasta clauza in ciorna citita, antecontractele cand au fost semnate nu au mai fost citite si am presupus ca este in regula. Cumparatorul cu ce drept cere restituirea avansului daca nu demonstreaza ca nu a primit creditul de la banca? nu este obligat sa demonstreze cu ceva acte, sa se prezinte la notar inainte de expirarea antecontractului? daca cumparatorul nu demonstreaza ca a fost refuzat de banca, dupa expirarea antecontractului mai are dreptul sa i se restituie avansul? antecontractul dupa expirare nu devine nul?
aveti clauza asta in exemplarul ce-l aveti semnat, acasa?
daca exista, cumparatorul trebuie sa faca dovada ca nu i s-a aprobat imprumutul. ii trebuie o hartie de la banca ce se traduce si supralegalizeaza, altfel aveti dreptul sa nu-l credeti pe cuvant
in caz ca nu doriti sa-i restituiti avansul, cumparatorul se poate adresa instantei de judecata, unde trebuie sa faca dovada ca nu i s-a aprobat imprumutul. daca va castiga, dvs veti plati cheltuielile de judecata
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
gi-jane2, moderator
si daca in antecontract nu exista acea clauza de restituire a avansului in cazul neaprobarii creditului,mai era obligat vanzatorul sa restituie avansul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament cu credit ipotecar nikosbab28 nikosbab28 Vreau sa achizitionez in ap. de la o persoana fizica deci nu prin agentie imobiliara si nu stiu care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez si ce contracte ... (vezi toată discuția)
Antecontract fara impuneri ContSters191229 ContSters191229 am si eu o intrebare: am facut un antecontract autentificat la notar in care eu vanzator primesc avans 5000 euro de la promitentul cumparator Restul de 23000 ... (vezi toată discuția)
Ante contract prima casa algerob algerob buna ziua, daca ante contractul ptr prima casa expira, se pierde avansul? se mai poate continua vanzarea? se poate emite un act aditional? cat ar ... (vezi toată discuția)