În temeiul art. 226 alin.(3) al lgii 31/1990:
"Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.",
unul din asociaţi doreşte să primească, la retragerea din societate, o parte din patrimoniu (stoc de marfă).
Este legal?
Se datorează impozit pentru această operaţiune? Dacă da, la ce categorie de impozite s-ar încadra?
'''Din reglementarea permisiva a acestui text de lege (art. 226 alin. 3) rezulta ca, spre deosebire de asociatul exclus, cel retras are dreptul chiar si la o cota parte din patrimoniul societatii si nu numai la o suma care sa o reprezinte.''
I Schiau, T. Prescure, Legea societatilor comerciale, Analize si comentarii pe articole, pag. 656
Legea 571/2003 (Codul fiscal), art. 27, alin. 2:
„Distribuirea de active de către o persoană juridică română către participanţii săi, fie sub formă de dividend, fie ca urmare a operaţiunii de lichidare, se tratează ca transfer impozabil, exceptându-se cazurile prevăzute la alin. (3).”
Normele de aplicare sunt și mai restrictive:
„80. Distribuirea de active de către o persoană juridică română către participanţii săi se poate realiza în cazul lichidării.”
Dacă se impozitează distribuirea de active (stoc de marfă) iar acționarul folosește acest stoc ca și aport de capital la o nouă societate, în momentul când acest stoc se va vinde și va produce venit nu va fi dublu impozitat?