avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata datoriilor si penalitatilor catre asociatiile de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata datoriilor si penalitatilor catre asociatiile de proprietari

Buna ziua,
va rog frumos, daca ma puteti ajuta, am urmatoarea problema:
am datorii catre asociatia de proprietari, in cuantum de 1600 lei si penalitati de 500 lei; am mers sa achit 800 lei din datorie, insa am primit o chitanta in care mi se achita 400 lei din datorie si 400 lei din penalitati. Raspunsul primit de la casiera a fost ca "asa este softul". In acest fel, achitand sume, relativ mici in comparatie cu restanta nu mai reusesc niciodata sa scap de datorii, deoarece, tot timpul imi va ramane cate ceva care sa acumuleze penalitati.
Intrebarea este daca acest lucru este legal, iar daca nu, ce lege as putea invoca. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 21:57, 1 Aprilie 2011
V-a spus o mare gogomanie. Cereti in scris modul de calcul al penalitatilor si de stingere al creantelor din asociatia dumneavoastra. Daca nu exista asa ceva se aplica legile in vigoare( legea 230/2007 si codul civil)
multumesc
In legea 230/2007 nu se spune in ce ordine si in ce proportie se platesc datoriile. De-abia am incheiat o discutie pe aici cu aceasta tema.
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
elga50, moderator
Consider ca @elga50 a trimis userul la un topic abia incheiat pentru a se clarifica si a urmari discutia pe aceeasi tema purtata nu cu mult timp in urma, insa pentru mine curios este raspunsul pe care l-a gandit @grandanat... Sigur ca daca casiera asa a raspuns, poate se bazeaza pe ceva, ceea ce noi nu stim, nu cunoastem paricularitatile din ograda acelei asociatii, in particular a proprietarului aflat in situatia descrisa, a unor dispozitii pe care i le da conducerea as. prop.
Uitati, anul trecut in AG de la noi s-a stabilit ca in conditiile in care un proprietar cu debite si la intretinere, cat si la penalizari se prezinta la as. cu o suma in vederea achitarii partiale se aplica o regula - buna sau rea, dar este aprobata in AG, de a se achita din restanta la penalizari (ca aici este discutia) 20% din suma prezentata. In exemplu dat, casiera noastra intocmea o chitanta de 640 lei dei debitul la intretinere si o alta de 160 lei din debitul la penalizari.
Repet, in conditiile stabilite de AG si aduse la cunostinta tuturor proprietarilor!
Asa ca @grandanat, fiti mai moderat cu afirmatii dintr-astea ca derutati oamenii.
Din cunostintele mele asociatia poate stabili un sistem propriu de penalitati(in limitele legii) nu si un sistem propriu de stingere al restantelor. Acestea se fac conform codului civil, sau la mica intelegere.
O hotarare de genul celei prezentate de dumneavoastra nu are nici o valoare in instanta.
Eu va intreb, daca in asociatia dvs eu vin cu o plata partiala si va spun ca vreau sa platesc din principal nu si penalitati, ce faceti ? imi refuzati plata ? transfer banii direct in contul asociatiei prin ordin de plata. Va mai intreb o data ce faceti, ce restante si ce penalitati stingeti cu ei ?

Sunt constient ca acolo unde toata lumea e de acord pot fi facute nenumarate hotarari. puteti sa decideti ce vreti, 20 % sa mearga la penalitati 20% in debitul de intretinere si 60% la casa de orfani. Fiecare cum crede de cuviinta. Atat timp cat toata lumea e de acord se poate. Insa cand apar divergente de opinii, singura varianta ce ramane in picioare e cea acoperita de lege.

PS Am citit si topicul indicat de dna Elga(cand era inca cald) dar sunt multe aberatii acolo. Se face confuzie intre dobanzi si penalitati, citate de legi care nu au nici o legatura cu situatia concreta. Zeci de pareri care se bat cap in cap. Sincer nu cred ca va intelege ceva. poate sa ne confirme sau infirme dna Elena.
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Chitanta intretinere Florans Florans Administratorul unui bloc are dreptul sa emita o chitanta pentru plata intretinerii, pe care este mentionat \'restanta intretinere\', iar in contabilitate sa ... (vezi toată discuția)
Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Problema intretinere alexandruoana alexandruoana Buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o problema daca se poate: am o restanta la intretinere pentru care a fost dat in judecata proprietarul apartamentului ... (vezi toată discuția)