grandanat a scris:
Eu va intreb, daca in asociatia dvs eu vin cu o plata partiala si va spun ca vreau sa platesc din principal nu si penalitati, ce faceti ? imi refuzati plata ? transfer banii direct in contul asociatiei prin ordin de plata. Va mai intreb o data ce faceti, ce restante si ce penalitati stingeti cu ei ?
Am sa va rspund concret si din experienta. am stabilit in adunarea generala, de mult timp, ca stingerea datoriilor sa se faca in ordine cronologica si proportional. Adica se scad din sold considerand ca s-au stins cele mai vechi datorii, asta fiind ordinea cronologica.
Proportional inseamna ca daca la 2000 lei restante si 1000 lei penalizari, proprietarul plateste astazi 600 lei total se scrie pe chitanta ca 400 lei restante si 200 lei penalizari. Si se poate calcula in acest mod pentru orice suma, respectand proportia dintre restanta si penalizare.
S-a intamplat ca un proprietar restantier si foarte hotarat sa vina la asociatie si nu a dat drumul la bani din mana pana cand casierul nu na scris pe chitanta ca suma achitata reprezinta "restante" fara sa apara acolo penalizari. Casierul a incercat sa-l convinga, sa-i aminteasca hotararea adunarii..., dar nu si nu. Pentru a nu refuza totusi banii (asa am stabilit in comitet, ca regula) casierul a luat banii si-a eliberat chitanta asa cum a vrut restantierul.
A doua zi a aparut cenzorul la asociatie. Casierul ia explicat situatia. Cenzorul a intocmit un document de verificare si-a stabilit, amintind de hotararea adunarii generale, de prevederile codului civil, de legea contabilitatii si-a dat dispozitie administratorului ca suma de 600 lei incasata sa se scada astfel: 400 lei din fisa individuala de cote intretinere (unde soldul era 1000 lei cu aproximatie) si 200 lei din registrul de evidenta a penalizarilor (unde soldul era de 500 lei cu aproximatie).
Asadar, daca platiti la asociatia noastra asa o sa vi se inregistreze si scade restantele si penalizarile. Nu vi se refuza banii. Si daca platiti prin banca, noi procedam la fel.
Iar daca nu sunteti de acord, nu ne face placere deloc, dar sunteti liber sa reclamati oriunde si chiar sa actionati in instanta.
M-am adresat direct dumneavoastra, numai ca exemplu, pentru ca ati intrebat si sper sa nu va suparati pe mine, dar acest lucru este valabil in asociatia noastra, pentru membrii nostri.