avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1069 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata datoriilor si penalitatilor catre asociatiile de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata datoriilor si penalitatilor catre asociatiile de proprietari

Buna ziua,
va rog frumos, daca ma puteti ajuta, am urmatoarea problema:
am datorii catre asociatia de proprietari, in cuantum de 1600 lei si penalitati de 500 lei; am mers sa achit 800 lei din datorie, insa am primit o chitanta in care mi se achita 400 lei din datorie si 400 lei din penalitati. Raspunsul primit de la casiera a fost ca "asa este softul". In acest fel, achitand sume, relativ mici in comparatie cu restanta nu mai reusesc niciodata sa scap de datorii, deoarece, tot timpul imi va ramane cate ceva care sa acumuleze penalitati.
Intrebarea este daca acest lucru este legal, iar daca nu, ce lege as putea invoca. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 21:57, 1 Aprilie 2011
Interventie moderator
Uneori exista raspunsuri ferme care pot fi date de foarte multi utilizatori.
In alte cazuri sunt o multime de solutii. In cazul acestei discutii fiecare si-a spus parerea, indicandu-se experiente, dar si articole din Codul Civil.

Forumul nu este cabinet de consultatii si, cu exceptia mesajelor flagrant gresite sau offtopic care sunt sterse, cei care intreaba se pot orienta singuri in a-si alege raspunsul convenabil.
Ne-am dori sa stim mai mult, dar nimeni nu-si poate aroga rolul de profesor.
multumesc pentru...pareri.
sincer nu am inteles mare lucru; lucrul cert pe care il deduc din conversatii din topicul citat este ca nu exista o regula, stabilita printr-o lege sau procedura.
eu, m-am gandit ca poate functiona si aici ca si la stat: am achitat datoria, ca sa nu mai acumulez penalitati iar, ulterior, am achitat si penalitatile.
In felul acesta de a stinge creantele in functie de vechime )iar cand spuncreante ma refer la datorie+penalitati), sansele sa ajungi la zi din sume, cum spuneam, relativ mici, sunt, la randul lor, foarte mici; mi se pare ...neproductiv pentru ambele parti, si pentru mine, care mai aman achitarea datoriilor pentru ca ma voi stradui sa strang banii sa achit totul o singura data si pentru asociatie pentru ca....aman sa mi platesc.
Inca o data, multumesc tuturor pentru pareri
grandanat a scris:

Eu va intreb, daca in asociatia dvs eu vin cu o plata partiala si va spun ca vreau sa platesc din principal nu si penalitati, ce faceti ? imi refuzati plata ? transfer banii direct in contul asociatiei prin ordin de plata. Va mai intreb o data ce faceti, ce restante si ce penalitati stingeti cu ei ?

Am sa va rspund concret si din experienta. am stabilit in adunarea generala, de mult timp, ca stingerea datoriilor sa se faca in ordine cronologica si proportional. Adica se scad din sold considerand ca s-au stins cele mai vechi datorii, asta fiind ordinea cronologica.
Proportional inseamna ca daca la 2000 lei restante si 1000 lei penalizari, proprietarul plateste astazi 600 lei total se scrie pe chitanta ca 400 lei restante si 200 lei penalizari. Si se poate calcula in acest mod pentru orice suma, respectand proportia dintre restanta si penalizare.
S-a intamplat ca un proprietar restantier si foarte hotarat sa vina la asociatie si nu a dat drumul la bani din mana pana cand casierul nu na scris pe chitanta ca suma achitata reprezinta "restante" fara sa apara acolo penalizari. Casierul a incercat sa-l convinga, sa-i aminteasca hotararea adunarii..., dar nu si nu. Pentru a nu refuza totusi banii (asa am stabilit in comitet, ca regula) casierul a luat banii si-a eliberat chitanta asa cum a vrut restantierul.
A doua zi a aparut cenzorul la asociatie. Casierul ia explicat situatia. Cenzorul a intocmit un document de verificare si-a stabilit, amintind de hotararea adunarii generale, de prevederile codului civil, de legea contabilitatii si-a dat dispozitie administratorului ca suma de 600 lei incasata sa se scada astfel: 400 lei din fisa individuala de cote intretinere (unde soldul era 1000 lei cu aproximatie) si 200 lei din registrul de evidenta a penalizarilor (unde soldul era de 500 lei cu aproximatie).
Asadar, daca platiti la asociatia noastra asa o sa vi se inregistreze si scade restantele si penalizarile. Nu vi se refuza banii. Si daca platiti prin banca, noi procedam la fel.
Iar daca nu sunteti de acord, nu ne face placere deloc, dar sunteti liber sa reclamati oriunde si chiar sa actionati in instanta.
M-am adresat direct dumneavoastra, numai ca exemplu, pentru ca ati intrebat si sper sa nu va suparati pe mine, dar acest lucru este valabil in asociatia noastra, pentru membrii nostri.

Iata ca din nou nu se intelege mare lucru din discutiile purtate...
Cel putin autoarea topicului este sincera. Pai doamna, spuneti-mi, cand va convine sa va achitati datoria ca la stat, adica - dupa cum spuneti - am achitat datoria, ca sa nu mai acumulez penalitati iar, ulterior, am achitat si penalitatile., sau atunci cand exista o regula, stabilita printr-o lege sau procedura? Pai noi ce spunem aici? Nu am apelat la Codul civil si chiar la Codul fiscal? Astea nu sunt legi? Si ceea ce se hotaraste in AG, nu este o procedura a as.prop.?
Ma mir ca si @grandanat sustine cam acelasi lucru, adica pe undeva este pentru contra... Sa fii matale sanatos in cate instante am fost cu astfel de proceduri! Instanta "vede" ca proprietarul are de achitat un debit baban (baza + penalizarile), mai "vede" o intelegere care s-a facut cu proprietarul (acea procedura, dar poate fi si un angajament, etc.), il intreaba pe cetatean daca poate achita totul dintr-o felie, omul zice ca nu, sunt de acord cum procedeaza asociatia si, basta!
Pentru @elenashine, mergeti la asociatie, esalonati platile cum puteti, poate chiar puteti convinge conducerea sa achitati mai intai "baza" asa cum doriti, dar sa stiti ca debitul la penalizari va creste usor. Scapati si de acesta si gata, intrati in linie dreapata.
Succes!




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta intretinere Florans Florans Administratorul unui bloc are dreptul sa emita o chitanta pentru plata intretinerii, pe care este mentionat \'restanta intretinere\', iar in contabilitate sa ... (vezi toată discuția)
Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Problema intretinere alexandruoana alexandruoana Buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o problema daca se poate: am o restanta la intretinere pentru care a fost dat in judecata proprietarul apartamentului ... (vezi toată discuția)