avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

La inceputul anului a decedat tata.Nu am cunostintele necesare in privinta drepturilor succesorale.Doresc sa aflu care sunt acestea in privinta mamei,ale mele si ale fratelui , modalitatea si momentul de demarare a actiuni succesorale si/sau timpii prevazuti de legislatia in domeniu.
Poate, unul din noi ,sa cesioneze drepturile in favoarea celuilalt conditionand intretinerea si ingrijirea mamei..? Prin ce act ..?
Cu multumiri si consideratii !
Orel
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,

Din patrimoniul tatalui dv. veti mosteni astfel: mama dv. - 2/8, iar dumneavoastra si fratele dumneavoastra, cate 3/8 fiecare.

Dezbaterea succesiunii nu are un termen-limita, dar trebuie sa tineti cont de urmatoarele lucruri:
- termenul legal de optiune succesorala este de 6 luni de zile de la data deschiderii succesiunii (adica de la data decesului), ceea ce inseamna ca in interiorul acestui termen, puteti accepta succesiunea fie expres, printr-o declaratie, fie tacit, prin preluare de bunuri din aceasta;
- daca finalizati dezbaterea succesiunii in termen de 2 ani de zile de la data deschiderii succesiunii, veti fi scutit de plata unui impozit de 1% din valoarea imobilelor care fac parte din masa succesorala, impozit prevazut de art. 77(1) din Codul fiscal.

Nu, nu se pot cesiona drepturile in favoarea altei persoane, iar in cazul renuntarii la succesiune, nu-i puteti conditiona in vreun fel pe ceilalti mostenitori.
Daca unul dintre dumneavoastra, renunta, "iese din joc" si vor ramane ceilalti doi.

Puteti insa ca, ulterior dezbaterii succesorale, sa instrainati dreptul dv. unuia dintre mostenitori, fie printr-un act translativ de proprietate (de exemplu, un act de donatie), fie printr-un partaj (in care dumneavoastra renuntati la dreptul dv. in schimbul unei sulte).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cu forta? cineva_eu cineva_eu buna seara! acum o luna tatal meu a murit,mama traieste,suntem 5 frati.ce as putea face daca eu nu doresc nici un fel de mostenire nici de pe tata,nici de pe ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune alinoana alinoana Buna ziua, Am urmatoare sitautie:Mama vrea sa dezbata taxa de sucesiune in urma decesului parintilor si al fratelui. Taxa se va dezbate impreuna cu matusa si ... (vezi toată discuția)
Succesiune ioanabozgan ioanabozgan sot decedat in septembrie 2008.Dosarul deschiderii succesiunii a fost facut in termen de 6 luni;nu am dezbatut-o;masa succesorala= un apartament proprietate ... (vezi toată discuția)