avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calculul pensiei si perioadele asimilate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calculul pensiei si perioadele asimilate

cum se utilizeaza la calculul pensiei perioadele asimilate. Perioadele asimilate sunt perioadele de studii superioare la zi si perioada armatei?
Cel mai recent răspuns: anacami2 , utilizator 11:49, 10 Aprilie 2011
Legea 263/2010
Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 — 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.

Art. 97
(1) Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului se utilizeaza:
a) cuantumul pensiei de invaliditate, in situatia prevazuta la art. 49 alin. (1) lit. a);
b) 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. b), c), f) si g);
c) cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. e).
(2) In cazul persoanelor care beneficiaza de perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) si care, in aceeasi perioada, obtin venituri pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, la calculul punctajului lunar al asiguratului se iau in considerare, prin cumulare, aceste venituri si cele stabilite pentru perioadele asimilate.

-Stagiul asimilat intra numai in calculul pensiei de limita de varsta.

Nu e subiectul meu dar vreau sa ma lamuresc. Inteleg ca perioadele asimilate sint avantajoase pentru vechime dar dezavantajoase pentru valoarea punctajului mediu (final).
Ana-anituca a scris:
Nu e subiectul meu dar vreau sa ma lamuresc. Inteleg ca perioadele asimilate sint avantajoase pentru vechime dar dezavantajoase pentru valoarea punctajului mediu (final).

Nu se poate pune problema ca ar fi dezavantajoase. :)

Ganditi-va ca punctajul mediu anual se determina in functie de veniturile pentru care s-a retinut si virat CAS. In perioadele asimilate stagiului de cotizare nu se realizeaza niciun venit din care sa se plateasca CAS la BASS.

Daca ar fi sa avem in vedere numai mult-trambitatul principiu al contributivitatii, potrivit caruia pensia se cuvine unei persoane in temeiul CAS platita, pentru aceste perioade n-ar trebui sa se acorde punctaj.

Cu toate acestea, legiuitorul a stabilit ca la determinarea punctajului mediu anual sa fie utilizate cuantumurile prevazute la art. 97 din Legea nr. 263/2010 (si existau si in Legea nr. 19/2000). Ratiunile sunt, cred eu, de natura sociala in cazul majoritatii perioadelor asimilate stagiului de cotizare.
Multumesc.
Multumesc frumos pentru raspunsuri!

Alte discuții în legătură

Cat se considera anii de facultate la vechimea in munca? Victor26 Victor26 Am frecventat cursurile Facultatii de Mecanica intre anii 1983-1988, la zi. Mi-am depus dosarul de pensionare deoarece am calitatea de handicapat grav, din ... (vezi toată discuția)
Calcul punctaj pensie gheorghebosneag gheorghebosneag Va rog sa-mi comunicati cum se calculeaza punctajul (lunar,anual) pentru anii de facultate(la \'\'zi\'\' ) si pentru 6 luni de armata T.R. Multumesc! (vezi toată discuția)
Anii de pensie asimilati doina-dobrescu doina-dobrescu Studiile universitare sunt asimilate stagiului de cotizare conf. leg.263/2010 art. 49, utilizandu-se 25% din salariul mediu brut lunar pe economie sau din ... (vezi toată discuția)