avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din Indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din Indiviziune

Locuiesc intr-o curte in care suntem 3 proprietari, doi proprietari prin cumpararea locuintelor + terenul aferent, iar cel de-al 3-lea prin mostenire. Proprietatile au fost cumparate in anii 1970 si respectiv 1991, iar mostenirea a fost primita in anul 2003. Utilitatile: gaze, apa si apa canal sunt comune. Proprietarul actual in urma mostenirii primite, doreste sa iasa din indiviziune. Ceilalti doi proprietari nu sunt de acord, avand in vedere utilitatile comune si deschiderea curtii de 5 metri. Apartamenul mostenit este primul de la strada, proprietarul doreste sa lase o cale de acces de 1.2 metri pentru ceilalti doi proprietari, si solicita teren aferent acestui spatiu(cale de acces) din terenul celorlati doi proprietari.
INTREBARI:
Se poate face iesirea din indivizune in aceste conditii?
Calea de acces trebuie impartita intre cei 3 proprietari in mod egal?
Care este legea prin care sa atribuie 1.2 metri pentru cei 2 proprietari?

M-ar salva un raspuns cat mai repede! Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:18, 5 Aprilie 2011
potrivit art.728 cod civ nimeni nu poate fi tinut in indiviziune..
pentru un raspuns cat mai exact trebuie sa reveniti cu mai multe detalii.
De acord cu prevederea articolului 728, cu privire la faptul ca nimeni nu poate fi tinut in indiviziune. In situatia de fata, s-ar bloca accesul la cele 2 apartamente cu automobilul de exemplu, deci situatia la fata locului ingradeste dreptul de a utiliza proprietatea pe deplin. Precizati-mi articolul prin care se poate atribui doar un loc de trecere cu piciorul, pentru aparamentele situate in partea din spate a curtii. Va multumesc pentru promptitudine!
filus_64 a scris:

De acord cu prevederea articolului 728, cu privire la faptul ca nimeni nu poate fi tinut in indiviziune.


mmda, dar mi se pare ca nu prea sunteti coindivizari, ci proprietari vecini (fiecare proprietar EXCLUSIV asupra unui apartament) avand curtea in proprietate comuna ...fortata si perpetua.
Si atunci va puteti opune cu succes acestei "iesiri din indiviziune".

Asta este doar ...impresia mea din ceea ce ati scris (s-ar putea ca actele sa ma contrazica ori, dimpotriva, sa confirme aceasta parere).
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ieșire din indiviziune drum îngust pe lungime pentru 2 proprietari Brezeanu florenta Brezeanu florenta Pe un lot avem pe o parte pe lungime pana la ieșire 2 frați casele.Cel din spate nu are ieșire e fond dominant având 221 metri. Cel din fața adică fondul ... (vezi toată discuția)
Iesire indiviziune curte comuna condominiu DeniseR DeniseR Buna ziua draga forum, As dori sa gasesc o cale de urmat in dorinta de a ne separa /cumpara cota parte din curtea comuna ce ne este atribuita de stat in ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune fortatÃ( curte comunÃ)!!!! Cristina  Oros Cristina Oros sPETÃ: CE SOLUIȚIE DÃ INSTANȚA DE JUDECATÃ ÎN CAZUL ÎN CARE SE SOLICITÃ IEȘIREA DIN INDIVIZIUNE FORȚATÃ, EX. CURTE ... (vezi toată discuția)