Buna seara. Revin asupra problemei pe care o are soacra mea cu fratele ei si cu fiica acestuia. Soacra mea are titlu de proprietate asupra unui teren.Acest teren l-a dat prin vanzare-cumparare la 3 dintre fiicele ei, fiecare din acestea intabulandu-si partea primita. Vara trecuta fratele soacrei impreuna cu fiica acestuia au chemat.o in instanta pe soacra ,cerand anularea partiala a titlului de proprietate. Acestia au pierdut procesul, tribunalul dand castig soacrei.Fratele acesteia si fiica lui nu recunosc hotararea si intentioneaza sa intre din nou pe pamantul cu pricina.Ce ma intereseaza pe mine e sa stiu ce e de facut in situatia de fata, intrucat soacra mea refuza sa mearga la un executor sa -si recupereze cheltuielile, invocand ca ii este mila de familia fratelui si a fiicei acestuia. Se poate face ceva fara a fi nevoie sa fie executati ,vreo instiintare ca au pierdut terenul si astfel acestia sa nu mai mearga la terenul respectiv? Va multumesc.
Daca este vorba de o hot definitivă și irevocabilă, adică care nu mai poate fi atacată cu apel sau recurs, se poate face cerere de investire cu formulă executorie la prima instanță, iar apoi după ce sentința este investită cu formulă executorie se depune la executor o cerere de executare silită
Instiintarea ca au pierdut terenul respectiv o constituie hotararea judecatoreasca care li se comunica si lor, intrucat au fost parte in proces.
Fiind vorba de un proces care a avut ca obiect anulare a unui titlu de proprietate, iar cererea a fost respinsa, nu aveti ce sa executati silit. Sunteti proprietari ai terenului in baza titlului de proprietate care a carei valabilitate a fost constatata in urma procesului respectiv.
Puteti trimite o notificare simpla sau prin intermediul executorului judecatoresc prin care sa ii instiintati ca terenul respectiv este proprietatea dvs, iar ocuparea acestuia fara drept constituie infractiunea de tulburare de posesie - art. 220 Cod penal.
B-)..................intrucat soacra mea refuza sa mearga la un executor sa -si recupereze cheltuielile, invocand ca ii este mila de familia fratelui si a fiicei acestuia................
Sa inteleg ca titularul dreptului de proprietate, desi s-a judecat cu respectivii detinand o sentinta definitiva si irevocabila refuza sa-si valorifice dreptul?
In aceasta situatie dreptul de a recupera cheltuielile de judecata sau orice actiune civila sau de natura penala apartine numai proprietarul terenului.
Orice fel de demers este inutil daca proprietarul nu intelege si nu doreste sa faca ceva in acest sens.