buna dimineata! va rog frumos sa-mi spuneti in cat timp se acorda pensia de urmas?! bunicul meu a murit pe 7 februarie si avea o pensie de 1150, iar bunica mea care a ramas in viata si are pensia de 350 ron. normal ca a optat pentru jumatate din pensia bunicului. dar pe luna trecuta a venit pensia de 350 ron!!! de ce?!! este normal??? multumesc anticipat.
Probabil dvs. nu ati urmarit discutiile din Forum. Deciziile de pensie au inceput sa fie emise dupa publicarea, in Monitorul Oficial, a HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Actul normativ a fost publicat in 28.03.2011.
Prin urmare va fi emisa decizie de pensie de urmas si bunicii dvs. Insa cuantumul unei pensii de urmas, pentru un singur urmas, nu este jumatate din cuantumul pensiei pe care o avea sustinatorul decedat. Cuantumul acesteia este jumatate din punctajul mediu anual al sustinatorului decedat, inmultit cu valoarea unui punct de pensie (adica pensia de urmas este mai mica de jumatate din cuantumul pensiei bunicului dvs.).