Partea adversa a depus la dosarul cauzei doua file pe care se afla diverse recipise cu niste numere de inregistrare date de o institutie a statului (acestea fiind copiate si nu in original). La o prima si grabita vedere par a fi foarte multe numere de inregistrare. La o analiza mai atenta se observa ca aceste recipise au fost asezate in mod diferit in cele doua pagini, asa incat pagina A pare diferita de B, dar ele sunt de fapt identice. Cum poate fi atrasa atentia instantei asupra acestei incercari de inducere in eroare?
Daca partea care le-a depus ca probe nu va prezenta inscrisurile in original, instanta va putea aplica disp. art.139 C.proc.civ., pedeapsa fiind faptul ca "nu se va tine seama de inscris".
si cum ramane cu art.260 cod penal, marturie mincinoasa , inscrisuri false?
sau art.183 cod procedula civila unde instanta poate suspenda judecata, inainta inscrisul procurorului, se face un cu proces-verbal sau aducerea inculpatului ca martor de urgenta la interogatoriu?
Cercetarea penala cu privire la "inscrisul fals" nu se poate efectua in lipsa inscrisului "original".
Daca nu exista inscris original, chiar in situatia existentei unei plangeri penale-pe cale separata, "expertiza grafologica"-de exemplu, in cadrul cercetarii si urmaririi penale, nu se va putea efectua si pe cale de consecinta...nu se va putea constata de catre organele de cercetare si urmarire penala, intrunirea tuturor elementelor constitutive pentru existenta respectivei infractiuni.
Marturia mincinoasa are alte elemente constitutive...si in plus, instanta "poate" suspenda judecata pricinii in conditiile disp. art.183 c.proc.civ., deci nu este obligata...mai ales daca se aplica disp. art.182 c.proc. civ. alin (2), citez:"Daca partea lipseste, nu voieste sa raspunda sau declara ca nu se mai foloseste de inscris, acesta va fi inlaturat."