avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata administrator si femeia de servici
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata administrator si femeia de servici

Suntem o asociatie de proprietari veche, dar cu o conducere noua. Administratorul nostru, profitand ca noi inca bajbaim in baltoaca cu legi, ne-a informat ca sunt prevederi noi in legatura cu modalitatea de a-l plati. Din spusele lui ar trebui ca asociatia sa suporte 26% CAS, CASS si 16% impozitul pe indemnizatia sa. In total 42%, in asa fel incat lui sa-i ramana "curat" 500 ron. Remuneratia suportata de proprietari ar fi de aprox. 800 ron in acest caz. Este enorm de plata ptr. o asociatie de 45 proprietari. Mi se pare suspect ca vine acum cu pretentii ridicate, deoarece:
1. Administratorul este PENSIONAR si are CONVENTIE cu asociatia si pana in prezent a platit (asa zice el) 10% impozit.
2. Alta problema. Femeia de serviciu, tot prin conventie, are doar jumatate de norma la noi, iar alta jumatate la blocul din fata. Noi o platim cu 350 ron. Trebuie sa-i platim si CAS, CASS...? In cuantum de cat? Avem niste precizari, dar fiecare le interpreteaza cum vrea. As vrea sa stiu cum e corect. Multumim!





Cel mai recent răspuns: marpavr , utilizator 21:47, 10 Aprilie 2011
Administratorul are dreptate, chiar daca nu va convine!

Pentru administrator si ingrijitor se fac CIM cu timp de lucru partial, nu conventie civila.
Pentru acest fel de contract se depune lunar Decl.112, acolo unde se calculeaza toate aceste contributii, atat pentru asigurati, cat si pentru asociatie, ca angajator.

Decl.112 s-a "inventat" incepand cu ianuarie anul acesta. Deci administratorul nu este un profitor si e bine ca v-ati interesat despre solicitarea lui corecta, ca sa-l scoateti din zona suspectilor.
In temeiul art 35 (2) di L nr 230/2007
Persoanele fizice pot fi angajate prin incheirea unui contract individual de munca,conform celor stabilite prin negociere directa
@elga50 va sfatuit bine, insa cuantumul, 500 lei net mi se pare cam mult pentru un bloc cu 45 de proprietari. Cam mult mi se pare si la fem. de serviciu.
Deci, asa este, s-a schimbat legislatia - aici are dreptate admin-ul vostru, faza este cu notiunea de "curat".
Deci daca aduni, salariul brut pentru cei doi angajati (atentie CIM) + taxele la stat pe care le suporta asociatia = cheltuiala salariala pe care o imparti la proprietarii din bloc, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate. Scump domnule scump, dincolo era mai ieftin...
In cazul in care pentru fem. de serviciu "reusiti" sa o mentineti cu conv. civila, da, din sal. brut se scade CAS-ul si suma ramasa reprezinta "baza de impozitare".
Salariul net = sal. brut - CAS - impozit.
CASS-ul nu se retine in acest caz, insa in conv. civila incheiata trebuie stipulat clar ca aceasta are datoria de a merge singura sa-si achite aceasta obligatie la casa de sanatate.
In Bucuresti acestea sunt scorurile. Sigur, depinde si de cartier. In unele, mai pricopsite, acestea sunt chiar mai mari.
Intradevar contributiile sunt corecte chiar daca este conventie , insa mult este netul dl .
Eu de exemplu am acelasi net la 60 de apartamente si mi se pare mult .
Sincer nu mai stiu unde am gasit sau era doar o discutie ca de ap. ar fi un tarif intre 7 si 10 lei . Daca nu ma insel la una din aparitiile domnului Opaina .

Alte discuții în legătură

Obilgatii de plata ale angajatorului enachemarian enachemarian Buna ziua, Va rog frumos sa-mi spuneti, cine plateste somajul de 1% SI CASS de 10,5%? angajatorul sau cine incaseaza venitul? Pt conventii civile, ... (vezi toată discuția)
Salariile administratorului de bloc si ale ingrijitoarei bettykriss bettykriss As vrea sa stiu daca e legal ca impozitul si asigurarile de sanatate ale administratorului si ale femeii de servici sa fie platite de noi , de locatari ... (vezi toată discuția)
Angajarea in asociatiile de proprietari sterod sterod Buna ziua, Stiu ca s-a mai discutat si anterior in aceasta sectiune despre angajarea in asociatiile de proprietari, dar informatiile sunt fragmentate si nu ... (vezi toată discuția)