avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata administrator si femeia de servici
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata administrator si femeia de servici

Suntem o asociatie de proprietari veche, dar cu o conducere noua. Administratorul nostru, profitand ca noi inca bajbaim in baltoaca cu legi, ne-a informat ca sunt prevederi noi in legatura cu modalitatea de a-l plati. Din spusele lui ar trebui ca asociatia sa suporte 26% CAS, CASS si 16% impozitul pe indemnizatia sa. In total 42%, in asa fel incat lui sa-i ramana "curat" 500 ron. Remuneratia suportata de proprietari ar fi de aprox. 800 ron in acest caz. Este enorm de plata ptr. o asociatie de 45 proprietari. Mi se pare suspect ca vine acum cu pretentii ridicate, deoarece:
1. Administratorul este PENSIONAR si are CONVENTIE cu asociatia si pana in prezent a platit (asa zice el) 10% impozit.
2. Alta problema. Femeia de serviciu, tot prin conventie, are doar jumatate de norma la noi, iar alta jumatate la blocul din fata. Noi o platim cu 350 ron. Trebuie sa-i platim si CAS, CASS...? In cuantum de cat? Avem niste precizari, dar fiecare le interpreteaza cum vrea. As vrea sa stiu cum e corect. Multumim!





Cel mai recent răspuns: marpavr , utilizator 21:47, 10 Aprilie 2011
Scuze pentru majuscule .
Referitor la ce spuneti dstra despre 010 si restul chiar daca este CC este venit dependent - asimilat salariilor si am refacut 010 ca pentru CIM si se plateste si contributiile de asigurat si de asigurator .Mai interesati-va .
V-am mai spus exista o adresa pe care am primit-o pe 25.02 de la ministrul de finante in atentia asociatiilor de proprietari in care specifica 1.organe alese platesc tot sunt scutite doar de 0,85% si 0,5%+0,5% somaj iar 2.administrator si femeie de serviciu tot doar daca sunt pensionari sunt scutiti de 0,5+0,5 .
Chiar crede-ti ca vorbesc timpenii .pe descarca-programe.ro
Chiar de la uniunile asociatiilor de proprietari ( eu am vazut Buc si Cta ) sau dat forme de state cu toate contributiile .Daca nu gasiti am sa va transmit macar care sunt articolele din codul fiscal referitor la contributii si scutiri .
Amestecati pensionarii si scutirile lor cu forma de angajare.

Eu personal am alte idei in a apara CC ca forma de "angajare" intr-o asociatie de proprietari, nu cele expuse de dv. Le-am scris aici de-a lungul timpului, dar mi-am dat seama ca oricat as vrea eu sa interpretez lucrurile, nimeni care ma va inspecta pe aceasta tema nu ma va lasa macar sa scot o vorba si amenzile vor fi cat casa, asa ca a trebuit volens-nolens sa-mi schimb punctul de vedere.

In D112 exista posibilitatea declararii conventiilor civile pentru acele activitati care nu sunt permanente si pentru care nu exista caracterul de activitate dependenta, cum ar fi activitatile cu caracter intamplator, zugravit, gradinarit, ceva reparatii execuate de catre o persoana fizica neautorizata, prestatii executate de nepensionari, pentru care se plateste CAS si somaj.
Dar si administratorul, si femeia de serviciu, vin la munca in fiecare zi, au un loc in care isi desfasoara activitatea, au niste atributiuni scrise intr-o fisa a postului (ceea ce in CC nu se pune problema), folosesc unelte, instrumente, materiale si spatii ale asociatiei pentru desfasurarea activitatii, indeplinesc sarcinile pe care le au prin fisa postului sau cele date prin dispozitie de catre adunarea generala sau presedinte. Intr-o CC nu se pune problema de subordonare, ci de colaborare.
In CC nu se face angajare si deci cel care presteaza nefiind angajat iese din textul legii 230/2007. Prestatorul nu are atributii, ci are de realizat niste obiective intr-un timp limitat.
Nu voi mai insista pe subiect. Este ultimul mesaj pe care il scriu aici.
:offtopic:
Adam Grecu a scris:

@sacalul09,
Ce-s cu RON-ii astia dupa atat timp? Ori am ramas eu in urma, ori am depasit faza?


mirarea era nu pentru lei ori RON,știm cu toțí ce înseamnă și ce reprezintă,ci pentru sumă,în ploiești sumele sunt mult m-ai mici
Da, da ne-am lamurit. Sunt lei tota ziua si noaptea, ce mai...
Cu privire la valoare, comentarii se pot face cat incape si vin cu un singur exemplu: o asociatie cu 45 ap. are nevoie de administrator. La discutii participa doi cetateni, calificati, atestati, tot dichisul - unul de 60 ani, cel de-al doi-lea de 25 ani.
La negocierea separata, cel in varsta merge pe varianta de max. 500 lei brut, cel tanar pluseaza si zice ca fara 800 lei brut nici nu se incurca...
Concluzie, cei tineri isi vand mai scump munca si nu este rau de loc!
da, ai dreptate, nu faptul ca era cadru militar era o prb. daca esti om esti om, daca nu, nu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obilgatii de plata ale angajatorului enachemarian enachemarian Buna ziua, Va rog frumos sa-mi spuneti, cine plateste somajul de 1% SI CASS de 10,5%? angajatorul sau cine incaseaza venitul? Pt conventii civile, ... (vezi toată discuția)
Salariile administratorului de bloc si ale ingrijitoarei bettykriss bettykriss As vrea sa stiu daca e legal ca impozitul si asigurarile de sanatate ale administratorului si ale femeii de servici sa fie platite de noi , de locatari ... (vezi toată discuția)
Angajarea in asociatiile de proprietari sterod sterod Buna ziua, Stiu ca s-a mai discutat si anterior in aceasta sectiune despre angajarea in asociatiile de proprietari, dar informatiile sunt fragmentate si nu ... (vezi toată discuția)