avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... obilgatii de plata ale angajatorului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

obilgatii de plata ale angajatorului

Buna ziua,

Va rog frumos sa-mi spuneti, cine plateste somajul de 1% SI CASS de 10,5%?

angajatorul sau cine incaseaza venitul?

Pt conventii civile, CIM sau contract de mandat , ce obligatii se platesc si de catre cine?

Sa ma exprim ,mai clar, angajatorul (asociatia de proprietari), ce obligatie are de plata catre angajati?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:50, 14 Aprilie 2011
- Conventii civile, pensionari - impozit 16%
- Conventii civile, nepensionari - impozit 16%, CAS 10,5%, somaj 0,5%. Acestia isi platesc singuri CASS-ul.
- CIM (administrator, ingrijitori, contabil, instalator, electrician - functii permanente) si contract de mandat (functiile alese) - impozit 16%, contributii ale angajatului (CAS 10,5%, somaj 0,5%, CASS 5.5%), contributii ale angajatorului (CAS 20,5%, somaj 0,5%, CASS 5,5%)

Toate acestea se platesc de catre asociatie si se numesc cheltuieli salariale ale asociatiei. In plus de astea mai platesc, evident, si salariile nete persoanei angajate, mandatate sau prestatorului.

Sper ca n-am gresit prea mult la procente!
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
elga50, moderator
Multumesc mult ca mi-ati inteles mesajul.

mai sunt valabile conventiile civile?


Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
enachemarian, utilizator
Conventiile civile sunt valabile pentru activitati independente, activitati in care prestatorul nu este intr-o relatie de subordonare fata de beneficiar, cu alte cuvinte un administrator "angajat" de asociatie cu CC nu va fi obligat sa raspunda in fata comitetului pentru ca el este pe picior de egalitate, din punct de vedere al contractului (care are 2 parti - prestator si beneficiar) cu presedintele asociatiei.
In plus de asta, intr-o activitate independenta nu esti tinut sa respecti un anumit program de lucru, niste atributii fixate de comitet.
Intr-o activitate independenta iti asumi 1 sau mai multe obiective pe care le realizezi intr-o perioada determinata de timp.
Intr-o activitate independenta vii cu hartia, imprimanta, calculatorul, lopata, matura, detergentul de-acasa si prestezi o activitate limitata in timp.

Ca sa va dau un exemplu de diferenta am sa zic ca activitate independenta, deci platita cu CC este daca asociatia vrea sa-i fac niste afise, sa-i listez niste somatii, sa-i calculez oarece. I-am prestat, m-a platit, am incheiat colaborarea. Daca a fost multumita ma cheama si alta data.
Intr-o activitate dependenta (contract de munca individual) prestez o activitate bazata pe niste atributii impuse de asociatie, intr-un timp de lucru normat si impus de asociatie (in negociere cu mine) , ma folosesc de baza tehnica si materiala a asociatiei sau cer bani asociatiei pentru hartie, toner etc si relatia mea de munca cu asociatia este repetitiva.
Cam asta e diferenta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia fnuass pentru presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari Mitica49 Mitica49 Buna ziua, Neavand specializare in domeniul financiar-contabil, as dori sa ma lamuriti asupra urmatoarei probleme: notiunea de \"contributie de asigurari ... (vezi toată discuția)
Conventia civila macarie dennise macarie dennise buna ziua, cine ma poate lamurii? am in administratie o asociatie de proprietari si platesc impozit la stat de 16% pe luna. ce alte contributii mai trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Contributii de plata pentru conventii civile cameliaborangic cameliaborangic Buna ziua, La o asociatie de proprietari, exista conventii civile pentru administrator si pentru femeia de servici. Care sunt contributiile ce se retin, avand ... (vezi toată discuția)