avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dinozaurii vechi din Asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dinozaurii vechi din Asociatie

Buna ziua,

Suntem un bloc mic, o scara cu 44 apartamente. Am 37 de ani si in urma cu un an si jumatate am fost ales democratic presedinte al asociatiei. In 2009 am prins doar cateva luni, insa la raportul pe 2010 am prezentat adunarii generale urmatoarele concluzii

- administratorul (locatar) nu are forme legale de incadrare ci functioneaza in baza unei conventii civile de prestari servicii, incheiata in 2008 (desi e administrator de 16 ani), in baza unor articole din legea nr 130 din 1999, articole ce au fost abrogate inca din 2003.
- femeia de serviciu nu are nicio forma de incadrare, insa pentru amandoua persoanele angajate se intocmeste stat de plata conventii civile si se vireaza anumite sume la stat.
- cotele de contributie nu se repartizeaza intotdeauna in conformitate cu legislatia in vigoare, folosindu-se inca repartizarea pe camera pentru fondul de reparatii, desi in legea 230 nu se regseste nicio referire la repartizarea pe camera si folosindu-se repartizarea salariului femeii de serviciu in functie de numarul de persoane desi in legea 230 se indica repartizarea salariilor si retributiilor pe cota parte indiviza.
- lunar, in afara de salariu, administratorul incaseaza o suma de bani de la locatari pentru citirea si calculul apei reci si calde, suma care este trecuta in lista de plata ca cheltuieli pe beneficiari, desi se face autocitire iar pentru suma respectiva nu elibereaza o factura sau chitanta, ci sunt alti bani pe care ii incaseaza de la locatari fara a se plati pentru ei vreun impozit sau alta contributie la stat.
- desi Adunarea Generala a Proprietarilor nu a fost de acord, administratorul si-a marit salariul in luna decembrie 2010 cu 50%, obtinand pentru asta numai acordul a 3 membri din 5 din comitetul executiv si motivand ca decizia este legala pentru ca comitetul (cei 3) au fost de acord. Mentionez ca Comitetul nu avea si nu are stabilit un Buget de Venituri si Cheltuieli care sa-i permita majorari de salarii.
- cenzorul (locatar) nu este o persoana cu studii de specialitate si nu a mai prezentat un raport de verificare Adunarii Generale inca din 2009
- stampila nu a stat niciodata la presedinte deoarece administratorul refuza predarea stampilei invocand protejarea conturilor asociatiei

Datorita caracterului vulcanic al administratorului (75 de ani) si sprijinului catorva locatari care sunt dinozauri vechi in bloc, proprietarii mai tineri au batut in retragere si nu mai vor sa se implice sau sa aiba de-a face in niciun fel cu asociatia si administratia si nici la sedinte nu mai participa.
Am ajuns astfel ca sa fiu singura voce care sustin aplicarea si respectarea legii, cu sprijinul tacit al majoritatii locatarilor, tineri dar si cativa varstnici, dar pentru ca acestia nu au corzile vocale atat de dezvoltate incat sa tina piept administratorului si dinozaurilor vechi din asociatie, nici pe mine nu ma pot sprijini.

Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac in continuare, daca merita si pot sa mai lupt pentru apararea drepturilor proprietarilor si a legii si in ce fel, sau daca este mai bine sa ma dau deoparte si sa accept situatia asta asa cum este, desi este ilegal ce se intampla.

Cel mai recent răspuns: sacalul09 , utilizator 21:08, 5 Aprilie 2011
Din pacate 3 din 5 inseamna majoritate.

Dar aveti dreptate in toate aspectele pe care le-ati decris.
Parerea mea este sa testati un timp parerea locatarilor si daca constatati ca:
- aveti majoritatea de partea dv;
- din acestia exista oameni care s-ar putea implica, acceptand sa fie membrii in comitetul executiv,
...atunci convocati o AG in care semnalati toate aceste aspecte si consecintele lor majore, alegeti un alt comitet executiv si in urma acestor actiuni veti avea posibilitatea sa-i puneti in vedere administratorului sa intre in legalitate sau il demiteti si angajati alt administrator sau alta firma de administrare.

Da, in unele asociatii inca mai vietuiesc "dinozaurii" care trebuie facuti sa inteleaga ca timpurile se schimba si administrarea asociatiilor trebuie facuta profesionist.
Dar primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa-i luati stampila, chiar apeland la politistul de proximitate.
Pregatiti-va un pic AG, astfel incat sa aveti succes. Tinerii si, in general, oamenii deschisi la minte, trebuie sa se implice. Nu parasiti campul de lupta! Asta se va intoarce impotriva dv. si a celor care gandesc ca dv.! :)
Situatie des intalnita la asociatii ,mai ales cu administratori care nu detin forme legale .Aspectul ca administratorul fara forme legale a putut sa isi desfasoare actvitatea se datoreaza si dezinteresului comitetului executv care a acceptat situatia fara sa dispuna masuri concrete.
Multe neregului si surprinzator acestea nu au fost sesizate si altor autoritati care eventual puteau sa se implice pentru inlaturarea administratorului neatestat
Fata de aspectele mentionate ,cred ca ar trebui sa ramaneti ferm pe functie , pentru constatarea si consemnarea neregulilor si alinierea la norme ,ar trebui sa sesizati oficial serviciul specializat din primarie
@ elga50
Multumesc pentru sustinere. Conteaza foarte mult pentru mine. Este adevarat ca 3 din 5 inseamna majoritate, dar eu vad asa: chiar si majoritatea nu poate face ceva ce este ilegal. In conditiile in care comitetul executiv nu a fost mandatat de adunarea generala sa majoreze salarii si nu are un buget de venituri si cheltuieli aprobat de AG care sa cuprinda si cheltuielile de personal, cei 3 nu pot face majorari de salarii pentru ca legal nu au de unde.
Povestea a fost asa: administratorul a cerut majorare de salariu; eu ca presedinte am spus ca neavand un BVC aprobat de AG va trebui sa luam acordul locatarilor si am propus, pentru usurinta si rapiditate dar legal, sa facem asta pe un tabel cu toti proprietarii. Administratorul a luat tabelul, l-a ascuns, a convocat cei 3 dinozauri si acestia au semnat ca sunt de acord. Vazand situatia creata am convocat AG pentru a intra totusi in legalitate si a confirma (sau nu) decizia comitetului. La adunarea generala, din 22 proprietari prezenti doar 6 au fost de acord cu majorarea salariului. Am facut procesul verbal al AG si am mentionat asta numai ca dinozaurii din comitet refuza sa semneze procesul verbal, desi, prevazator fiind am si inregistrarea audio a adunarii generale.
Cu toate astea, administratorul este de neclintit, totul ramanand asa cum a vrut el de la inceput !
Ideea e ca acum un an la AG trebuia sa fi propus si un BVC. De ce nu l-ati propus? Vedeti? Acum trageti!

Oricum, incercati sa schimbati macazul si sa cereti sprijinul compartimentului de relatii cu asociatiile de proprietari.
Celor 3 dinozauri din comitetul executiv le puteti spune sa-i mareasca salariul administratorului din buzunarul lor, nu al locatarilor.
Fiti mai ferm pe pozitie, fiti seful, impuneti-va pozitia si nu-i mai lasati pe altii sa faca jocurile acolo. Mobilizati-i pe locatarii care va sustin...si veti vedea ca o sa-i puneti cu botul pe labe pana la sfarsit.
Implicati-va mai mult in toate actiunile administratorului, verificatiti-l mai des, intrebati-l mai multe, dati-i dispozitii mai multe, tineti-l sub presiune....sa se vada cine este seful acolo.
Principiul de baza pe care trebuie sa-l aveti in vedere permanent este ca dv. ii reprezentati pe proprietari, pe toti proprietarii, iar el este un angajat al proprietarilor care trebuie sa dea seama acestora...si nu sa impuna vointa lui proprietarilor.
Solicitati politistul de proximitate si inspectorii din primarie din ce in ce mai des, faceti-i sa inteleaga ca acolo administratorul abuzeaza de functia pe care o are, alaturi de alti membri ai comitetului executiv.
unitescu a scris:

Administratorul a luat tabelul, l-a ascuns, a convocat cei 3 dinozauri si acestia au semnat ca sunt de acord.
Cu toate astea, administratorul este de neclintit, totul ramanand asa cum a vrut el de la inceput !

Domnule sunteti presedinte de asociatie care aveti in sprijinul dvs normele in vigoare
Administratorul este angajatul asociatiei de proprietari cu limite de competenta limitate,in niciun caz nu are drept sa convoace si sa dispuna unilateral majorari salariale

Alte discuții în legătură

Convocare a.g, , alternative gambette gambette Convocarea AG ordinara daca este facuta de presedintele axociatiei de proprietari inseamna ca nu a fost decisa in cadrul unei sedinte de comitet executiv si ... (vezi toată discuția)
Aplicarea legii 230/2007 neculai p neculai p Suntem o asociatie condominiala locativa infiintata in baza L114/1996. Nu ne-am transformat(constituit) in asociatie de proprietari. Este legal se ni se aplice ... (vezi toată discuția)
Concediere administrator bloc Pavel.t2 Pavel.t2 Buna ziua, astazi vin cu urmatoarea intrebare, cine si cum poate concedia un administrator de bloc. Avem o impostoare, o replica de administratoare, care de ... (vezi toată discuția)