avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Asiguratorul tergiverseaza inchiderea dosarului de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Asiguratorul tergiverseaza inchiderea dosarului de dauna

In data de 07.04.2008 am deschis dosar de daune la SC ARDAF SA, deoarece cel vinovat in producerea accidentului avea RCA la aceasta firma. Am avut surpriza sa constat ca cel care se ocupa de dosar de abia dupa 2 luni s-a dus sa faca poze la masina si asta in urma sesizarii mele facute la firma. Concluzia mea este ca se tergiverseaza dosarul. Masina avea 3 luni la producerea accidentului, iar cei de la service spuneau ca este dauna totala. Ce ma sfatuiti sa fac? N-as vrea sa ajung in instanta, dar daca n-am de ales .......
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 00:03, 6 Iulie 2008
Trebuie sa fiti insistent, pentru a primi despagubirea. Aveti grija ca toate actele sa fie semnate de dvs. si eventual, vedeti daca e complet.
De la data depunerii ultimului act, asiguratorul trebuie sa achite despagubirea in maxim 20 zile, in caz contrar, acesta fiind obligat sa achite penalizari de 0,1 % pe zi intarziere.
Atentie si la modul de calcul al daunei totale.
In cazul in care nu se va achita despagubirea, aveti calea instantei, mai intai realizati procedura de conciliere si apoi actiunea propriu-zisa. Va trebui sa timbrati la valoare, dar veti recupera integral banii, inclusiv dobanzi si penalitati ( eu asa obtin pentru cazurile mele).
Daca este dauna totala inseamna ca costul reparatiei depaseste valoarea autoturismului la data accidentului din care se scade valoarea ramasa. Aceasta problema este reglementata de un ordin al CSA.
Societatea de asigurare are tendinta de a plati despagubiri cat mai mici si din aceasta cauza stabilesc valori mici ale valorii autoturismului.
Nu intru deocamdata in detalii. In caz ca se va declara dauna totala o sa va cer datele necesare pentru a-mi spune parerea in aceasta problema.
Diferenta dintre costul reparatiei si despagubirea platita pe asigurarea RCA poate fi recuperata de cel vinovat printr-o actiune in instanta.
Sfatul meu este sa urmati urmatoarele etape pentru rezolvarea problemei:
1) rezolvare pe calea amiabila
2) reclamatie la CSA
3) actiune in instanta

Succes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Exista vreo lege sau vreo specificatie pe undeva care spuna ca daca o masina implicata intr-un accident este inca in garantie, asiguratorul sa fie obligat sa returneze o masina noua in loc?
minos_dan a scris:

Exista vreo lege sau vreo specificatie pe undeva care spuna ca daca o masina implicata intr-un accident este inca in garantie, asiguratorul sa fie obligat sa returneze o masina noua in loc?


Valoarea despagubirii este limitată, printre altele, şi de valoarea autoturismului la data accidentului din care se scade valoarea rămasă. Dacă autoturismul este în garanţie valoarea acestui la data accidentului este apropiată de valoarea de nou. Societăţile de asigurare nu acordă autovehicule înlocuitoare.
Ca sa fiti sigur ca nu se tergiverseazasolutionarea dosarului dvs. de dauna cereti in scris de la firma de asigurari, actele pe care trebuie sa le aduceti pentru solutionarea dosarului de dauna. Termenul de 20 de zile de care va spunea mai sus d-na avocat incepe sa curga de la data la care ati depus la firma de asigurari ultimul document necesar solutionarii. dosarului De regula, acest document consta in "cererea de despagubire" pe care dvs. trebuie sa o adresati firmei de asigurari. Fortati-i sa ajungeti cat mai repede sa completati aceasta cerere si abia dupa acest moment puteti fi aproape sigur ca dosarul dvs. de dauna este complet.

Alte discuții în legătură

Dauna totala ContSters161836 ContSters161836 As vrea sa stiu si eu cum sa-mi recuperez dauna provocata de un sofer neatent in trafic. Masina mea mai micuta a fost facuta pilaf in partea din spate iar cei ... (vezi toată discuția)
Despagubire asigurari bahama400 bahama400 Am si eu cateva probleme de ridicat in ceea ce priveste acordarea despagubirilor pe o polita RCA. Despre ce e vorba... Am fost implicat intr-un accident ... (vezi toată discuția)
Despagubiri suplimentare catalin d. catalin d. la un accident rutier, daca rca-ul nu despagubeste in totalitate dauna (stiu ca suma se calculeaza in functie de vechimea masinii, valoarea ei pe piata etc), ... (vezi toată discuția)