Am sa incep cu o mica istorie a problemei, pentru a face mai multa lumina. Eu si cu sora mea facem parte dintr-o familie de intelectuali, tatal profesor universitar (in viata), mama noastra (medic pediatru) decedata in urma cu cativa ani (cancer de san metastatic terminal).
La moarte mamei noastre, ne-a fost adus la cunostiinta de catre tatal nostru ca cele 2 mari bunuri ale familiei, in speta 1 spatiu comercial foarte scump in zona ultra centrala a orasului nostru si 1 teren foarte mare, ambele bunuri comune ale sotilor, au trecut in posesia firmei sale printr-un contract de vanzare cumparare semnat pe ultima suta de metrii de mama noastra, aflata in faza terminala a bolii si in lipsa TOTALA a facultatilor mintale.
Mentionez ca parintii nostrii traiau practic ca si separati inainte, deoarece tatal meu o insela de cativa zeci de ani pe mama noastra, iar relatiile dintre ei erau cel mult oficiale. De fapt, mama noastra si-a exprimat dorinta de multe ori inainte de a se imbolnavi, de a divorta de tatal nostru cu partaj, pentru a ne proteja pe noi intr-un caz nefericit in care ar pati ceva. (demonstrabil, martori existenti)
Din toate datele, semnarea acestui act s-a datorat din cauza complicatiilor cerebrale de tip metastatice, mai precis cancerul metastatic a urcat si la cap, de altfel decedata nemaiputand intretine o conversatie decenta de nici o culoare, fiind un om cu minte de copil in ultima parte a vietii, cu atat mai putin calcularea actului pe care l-a semnat. (demonstrabil, martori existenti)
CVC-ul a fost intocmit in Martie 2002, intre cei doi soti si firma tatalui meu, pe suma de 275 de milioane lei vechi, care nu s-au platit fizic (doar pe act) deoarece firma acestuia nu a dispus de suma niciodata (fiind firma de hartie, fara activitate), valoarea bunurilor trecand usor de cateva miliarde de lei vechi la acea data, doar spatiul comercial a valorat aproape 1 miliard la cumpararea sa initiala. Evident, mama noastra nu a primit nici un ban, practic contractul de vanzare cumparare fiind doar pe hartie.(demonstrabil, martori existenti)
Am dori foarte mult sa stim care sunt sansele de castig daca ne hotaram sa atacam acest act de vanzare cumparare, deoarece suntem convinsi 100% ca acest act a fost unul "aranjat", "simulat", avand ca scop distrugerea masei succesorale a descendentilor, profitand de facultatile mintale alterate ale mamei noastre. Va multumim anticipat.
Diferenta dintre vorbe si fapte este covarsitoare in cazul unui proces.Aici se face diferenta intre cine castiga si cine pierde procesul.
Trebuie sa consultati un avocat care sa vada actele si sa verifice si situatia juridica si de fapt existenta.Cautati in localitatea dvs un avocat care sa vada actele.
ªi eu vă recomand să prezentaţi toate actele şi detaliile necesare unui avocat căruia să-i încredinţaţi cazul dv. Noi putem doar să vă dăm sfaturi nu şi rezolvarea speţei.
În opinia mea, dacă aveţi acte medicale din care rezultă că în ultima perioadă de viaţă a mamei dv., aceasta nu avea discernământ sau un discernământ mult diminuat, introduceţi o acţiune în instanţă pentru constatarea nulităţii contractului de vânzare a bunurilor, ducând astfel la fraudarea moştenitorilor legali prin înstrăinarea averii succesorale. Art. 948 Cod civil prevede: Conditiile esentiale pentru validitatea unei conventii sunt:
1. capacitatea de a contracta;
2. consimtamantul valabil al partii ce se obliga;
3. un obiect determinat;
4. o cauza licita.
Art. 949 prevede:Poate contracta orice persoana ce nu este declarata necapabila de lege.
Art. 953 şi urm. Cod civil se referă la consimţământul părţii ce se obligă. Art. 966 prevede: Obligatia fara cauza sau fondata pe o cauza falsa, sau nelicita, nu poate avea nici un efect. Art. 1307 prevede: Vanzarea nu se poate face intre soti decat pentru cauza de lichidare.
Dar dispoziţiile art. 1307 Cod civil nu sunt incidente în speţă, deoarece soţia nu a vândut soţului, ci soţii, împreună au vândut unei societăţi comerciale la care soţul era asociat unic, înţeleg. Este perfect normal, dar dacă puteţi dovedi şi faptul că firma nu avea activitate, că preţul nu a fost achitat, este clar că a fost de fapt o donaţie deghizată între soţi prin interpunerea firmei, cu atât mai mult cu cât spuneţi că şi preţul nu era serios (suma era derizorie), iar ulterior firma i-a "vândut" tatălui acele bunuri. Este o şmecherie ieftină...:D
Angajaţi un avocat şi începeţi demersurile necesare acţionării în instanţă. Nu uitaţi: notaţi în cf procesul pentru ca bunurile să nu poată fi înstrăinate...;)