avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM part time
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM part time

buna ziua.sunt angajat la o firma,unde vor sa-mi schimbe cm. in cm. part tyme.as dori sa stiu daca pot beneficia de somaj in acesta perioada?o alta intrebare este, daca ma pot chema si de 4 ori pe zi? mentionez ca sunt navetist si ca as cheltui mai mult pe naveta decat as castica.
Cel mai recent răspuns: Ina Dimitriu , Consilier juridic 12:16, 12 Aprilie 2011
1. Daca va concediaza din motive neimputabile dvs. veti beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni lucrate cu program normal de 8 ore pe zi.
2. Numai ca perioadele lucrate cu part-time se iau in calcul propotional cu perioada normala de lucru, de 8 ore pe zi. Adica la doua luni lucrate cu 4 ore pe zi se considera o luna lucrata normal.
Angajarea "part time" inseamna ca veti lucra in loc de 8 ore/zi, mai putin. Asta nu inseamna ca trebuie sa veniti de mai multe ori pe zi. Puteti chiar sa negociati sa lucrati mai multe zile intr-una si sa cheltuiti mai putin pe transport.
ronina a scris:

directorul firmei la care lucrez,azi mi-a comunicat, ca de maine contractul meu se schimba in contract part tyme si ca trebuie sa fiu la dispozitia firmei de la ora 8 pana la ora22.daca nu imi convine sa-mi dau demisia.chiar nu am nici un drept? nu pot face nimic legal in acest sens?multumesc.
Directorul firmei face un abuz,cred ca normal ar fi sa va faca un act aditional la contractul individual de munca,si ar trebui sa treaca intervalul orar in interiorul caruia va exercitati activitatea.Timp partial nu inseamna ca-si aroga el dreptul de a va chema oricand in acest interval stipulat ,08.00-22.00,ci ca o sa munciti
intr-un interval bine stabilit! Nu faceti prostia sa va dati demisia,nu beneficiati de somaj(nu mergeti nici pe varianta art 55,lit.b(acordul partilor) daca vreti sa beneficiati de somaj! Eu v-am comunicat doar o parere,sper ca persoane abilitate in acest domeniu sa va raspunda concret.
1. Codul muncii spune:
Art. 102 - (1) Contractul individual de muncă cu timp parţial cuprinde, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. (2), următoarele:
...
c) interdicţia de a efectua ore suplimentare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.

2. CIM nu se poate modifica fara semnatura dvs. asa ca faceti o sesizare la ITM.

Alte discuții în legătură

Am dreptul la somaj ? mobanu mobanu Buna ziua, intrebarea mea este daca am dreptul la indemnizatia de somaj in urmatoarea situatie: am lucrat incepand din august 2011 timp de 4 luni part time ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj irenaradulescu irenaradulescu Daca am contract part time, pe ce perioada poate fi incheiat ca sa pot beneficia de somaj. Sau mai bine zis pot beneficia de somaj dupa un contract part ... (vezi toată discuția)
Perioada drept ajutor somaj in caz de part time Radu Palu Radu Palu Buna ziua! Lucrez din 1 decembrie 2013 cu 6 ore/zi in cim. Saptamana trecuta am fost concediat verbal (am deschis alta discutie privind acest aspect). In ... (vezi toată discuția)