avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Perioada de proba - cu plata?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Perioada de proba - cu plata?

Pentru o perioada de proba, o zi, o saptamana, o luna.... o perioada stabilita....angajatul, sau persoana care o presteaza in favoarea angajatorului, este platita? Sau... este munca voluntara? (si potentialul angajat este la cheremul patronului, iar acesta isi face treaba cu ..."probele" angajatorilor?)
Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2011
conpama, utilizator
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 13:41, 2 Iunie 2011
Activitatea se desfasoara numai in baza unui CIM care are prevazuta si perioada de proba bineinteles salarizata. Daca nu ati semnat un asemenea contract si nu ati primit un exemplar consider ca lucrati "la negru". Comportomantul angajatorului ca va incheia CIM dupa perioada de proba (sa vada ce si cum) este ilegal si trebuie sesizat ITM.
1. Perioada de proba este inscrisa in CIM la "L.Alte clauze: a) perioada de proba este de.... zile" si este platita asa cum spune Codul muncii:
Art.31...
(5) Pe durata perioadei de probă salariatul se bucură de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.
2. Desfasurarea activitatii fara CIM este sanctionata de lege ("munca la negru").
Va multumesc....insa...intrebarea era...daca..pentru o zi...eventualul patron solicita o zi de lucru..."hai sa vedem cum te descurci"....exista ziua pierduta pentru cel care o presteaza, insa, neplatita, iar patronul....cu munca efectuata in ziua respectiva. Este posibil?
1. Este posibil, dupa mintea patronului, dar nu este legal, este munca "la negru".
2. Ii face CIM, ii scrie perioada de proba si in aceasta perioada (chiar si dupa o zi) ii poate inceta oricand doreste CIM, in baza art.31 (4.1) din Codul muncii:
Art.31...
(4.1) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.
Domnule Tudor Valeriu....va intreb ....pentru ca: o foarte buna amica a mea, tocmai ce si-a terminat perioada de preaviz, si-a depus dosarul de somaj, iar acum ceva timp a primit un telefon de la una dintre firmele la care fusese la interviu. Ea isi facea grija de faptul ca....dupa o zi de munca la ei (existand riscul sa nu le placa de ea), ea sa nu constate decat ca a pierdut ziua - benevol. Intrebare: cum ar trebui sa puna problema in asa fel incat sa lase de inteles ca ..."time is money"!? fara sa semneze niciun CIM? (ziua respectiva va fi luni, 11.04.2011). Sa nu accepte asa ceva? Sau sa accepte o zi de munca, insa...platita???
In numele ei, multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Perioada de proba fara contract si salariu adamantium2010 adamantium2010 Buna ziua, Am fost angajata acum o luna si, in urma intelegerii verbale cu angajatorul, am consimtit la o perioada de proba de o luna. Acum angajatorul ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba flay flay sunt in perioada de proba de 30 de zile si mam hotarat sa renunt la job.doar 5 zile am lucrat nici macar nu m-au inscris la ITM pana acum din cate stiu eu si ... (vezi toată discuția)
Angajata pe perioada determinata 6 luni din somaj Nvalentina Nvalentina Buna ziua, va rog sa ma consultati cu urmatoarea situatie:am fost angajata cu contract pe durata determinata 6 luni din 17 mai 2010,eu fiind in somaj,iar ieri ... (vezi toată discuția)