va multumesc pt promtitudine,o parte din el l-am dobindit cu titlu de mostenire,o parte l-am cumparat,in anul 2005,aceste parcele care imi apartin,sint cuprinse intr-un titlu de proprietate.
Nu ati raspuns la celelalte intrebari.
Ca idee, daca bunul are cadastru, dar nu are intabulare (de exemplu, nu s-a putut deschide carte funciara din diverse motive), puteti face o vanzare in baza unui certificat de sarcini, si apoi se va deschide carte funciara in baza actului autentic de vanzare-cumparare, si se va intabula direct pe numele cumparatorului.
Dar obligatoriu trebuie intocmita documentatia cadastrala, daca nu are.
Intocmind cadastrul, operatiunea intra pe flux integrat, deschizandu-se automat carte funciara, in situatia in care nu exista impedimente pt. acest lucru.
Asta in ceea ce priveste vanzarea. In ceea e priveste ipotecarea, trebuie obligatoriu deschisa carte funciara, pentru ca nu veti gasi vreo banca in Romania sa va acorde un credit ipotecar, daca nu aveti bunul intabulat (si pe buna dreptate, pentru ca numai asa ipoteca devine opozabila tertilor, iar banca este protejata).
De aceea, in situatia in care intabularea este imposibil de efectuat datorita naturii actelor de proprietate, multe persoane recurg la diverse artificii, de ex. vand bunul cuiva si apoi il cumpara inapoi (ca sa aiba act autentic de proprietate), sau - mai periculos - fac o donatie si apoi donatia "inversa".