avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reprezentarea in instanta a proprietarilor de catre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reprezentarea in instanta a proprietarilor de catre presedinte

Va salut, cu stima.
Probema mea, ca presedinte de asociatie de proprietari este urmatoarea: poate presedintele asociatiei de proprietari sa reprezinte in instanta pe membrii din asociatie intr-un proces cu firma care a reabilitat termic blocul?
Istoric: in 2008, prin programul national de reabilitare termica a blocurilor de locuinte, 5 blocuri din asociatia mea au intrat in acest program. Coordonator de lucrari si achizitor unic a fost, conform legii, primarul.
In urma licitatiei, firma castigatoare a incheiat un contract general cu primarul si, la propunerea mea, deoarece asociatia nu avea constituit fondul de participare, s-au incheiat contracte anexa cu fiecare proprietar, pe contracte existand patru semnaturi: proprietar- beneficiar direct, asociatia- prin presedinte si administartor-ca beneficiar indirect, construtor si primar- ca coordonator de program.
In contractele semnate, s-au stabilit niste preturi convenite- deci fixe, zicem noi, iar clauza penala pentru intarzieri nu a fost precizata explict in contract.
Dupa terminarea lucrarilor, fara sa fim instiintati in niciun fel, s-au determinat niste preturi finale cu peste 10% mai mari decat cele inscrise in contracte.
In aceasta situatie, la initiativa mea si cu sustinerea unui numar de proprietari, am actionat in instanta firma constructoare, cerand instantei sa constate ca contractele semnate au pret fix si nu puteau sa fie marite fara consimtamantul nostru scris.
In instanta mi se contesta dreptul de a reprezenta asociatia, atat de firma constructoare, cat si de primarul orasului care a formulat cerere de interventie in interesul paratului, solicitandu-mi-se procura autentica din partea celor nominalizati, desi actiunea a fost deschisa de mine in calitate de presedinte de asociatie de proprietari. Ulterior, tori cei nominalizati in cererea de chemare in judecata, au depus in instanta cate un inscris in care ma recunosteau ca reprezentant al lor si ca punctul de vedere al asociatei este si punctul lor de vedere.#-o
Revin: conform art 30, lit i) din Legea 235/2007, am acest drept? Ce as putea invoca pentru a lamuri instanta ca am deplina capacitate de exercitiu a drepturilot procedurale ca presdinte de asociatie
Cel mai recent răspuns: titi marina , utilizator 17:00, 7 Aprilie 2011
în această situaţie angajaţi-vă un avocat specializat pe asociaţii de proprietari,dumneavoastră nu puteţi invoca nimic în instanţă ci numai avocatul,povestirea dumneavoastră este încurcată pentru că sunteţi la mijloc,adică bani dumneavoastră,după câte am înţeles contractul este încheiat de firma "x" şi primăria ,dumneavoastră aţi semnat numai ca martor pe acel contract,dacă există acele contracte anexa cu fiecare proprietar,legal numai acei proprietari pot susţine cauza în instanţă,de aceea vi se contestă ,pe corect,dreptul de a reprezenta asociatia,pentru că nu este ea cea "păgubită" ci proprietarii,baftă şi vă m-ai aşteptăm cu soluţia instanţei,este un caz de care cred să se vor lovi m-ai mulţi proprietari
Legal,in temeiul art 31 din L nr 230/2007
Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia de proprietari in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia
El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii,inclusiv in actiunile initiate de asociate impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie sau in procesele initiate de un proprietar care contesta o hotarare a adunarii generale a proprietarilor

Daca presedintele de asociatie detine cunostiintele necesare poate sa reprezinte singur interesele asociatiei de proprietari,in caz contrar,cu acordul comitetului executiv ,se poate angaja aparator,
Aici legea 230/2007 nu are relevanta pentru ca presedintele nu reprezinta proprietarii din asociatie ca intreg, ci pe fiecare proprietar semnatar al unui contract in nume propriu. Aici se aplica strict Codul civil si Codul de procedura civila.
domnule goe_07 ,aici nu este vorba de asociaţie ci de terţe ,în cauză firma şi primăria,firma şi proprietarii,proprietarii şi primăria,nu are nici o obligaţie asociaţia în cazul de faţă,dacă se încheia contract de către asociaţie şi firma"x" era altceva
titi marina a scris:

, asociatia- prin presedinte si administartor-ca beneficiar indirect, construtor si primar- ca coordonator de program.

Daca "asociatia este beneficiar direct,prin presedinte",pe cale de consecinta ca si parte in contract,presedintele de asociatie poate reprezenta interesele entitatii juridice
Este adevarat ca traim in Romania unde totul este posibil,incluisv contestarea unor calitati ,chiar daca exista asumate responsabilitati reciproce,prin contracte legal incheiate

Alte discuții în legătură

Reprezentare in instanta titi marina titi marina Va salut. In calitate de presedinte de asociatie de proprietari, am chemat in judecata un SRL care, pentru lucrarile de reabilitare termica, fara sa ne ... (vezi toată discuția)
Penalitati pentru plata cu intarziere titi marina titi marina Va salut si va cer un sfat Sunt in litigiu cu o firma care mi-a reabilitat apartamentul (nu numai al meu). Pentru aceasta lucrare, am incheiat un contract de ... (vezi toată discuția)
Contract de reabilitare titi marina titi marina Va salut, Sunt presedinte de asociatie de locatari si beneficiar al unor lucrari de reabilitare termica. In anul 2008, in cadrul unui program de ... (vezi toată discuția)