avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reprezentarea in instanta a proprietarilor de catre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reprezentarea in instanta a proprietarilor de catre presedinte

Va salut, cu stima.
Probema mea, ca presedinte de asociatie de proprietari este urmatoarea: poate presedintele asociatiei de proprietari sa reprezinte in instanta pe membrii din asociatie intr-un proces cu firma care a reabilitat termic blocul?
Istoric: in 2008, prin programul national de reabilitare termica a blocurilor de locuinte, 5 blocuri din asociatia mea au intrat in acest program. Coordonator de lucrari si achizitor unic a fost, conform legii, primarul.
In urma licitatiei, firma castigatoare a incheiat un contract general cu primarul si, la propunerea mea, deoarece asociatia nu avea constituit fondul de participare, s-au incheiat contracte anexa cu fiecare proprietar, pe contracte existand patru semnaturi: proprietar- beneficiar direct, asociatia- prin presedinte si administartor-ca beneficiar indirect, construtor si primar- ca coordonator de program.
In contractele semnate, s-au stabilit niste preturi convenite- deci fixe, zicem noi, iar clauza penala pentru intarzieri nu a fost precizata explict in contract.
Dupa terminarea lucrarilor, fara sa fim instiintati in niciun fel, s-au determinat niste preturi finale cu peste 10% mai mari decat cele inscrise in contracte.
In aceasta situatie, la initiativa mea si cu sustinerea unui numar de proprietari, am actionat in instanta firma constructoare, cerand instantei sa constate ca contractele semnate au pret fix si nu puteau sa fie marite fara consimtamantul nostru scris.
In instanta mi se contesta dreptul de a reprezenta asociatia, atat de firma constructoare, cat si de primarul orasului care a formulat cerere de interventie in interesul paratului, solicitandu-mi-se procura autentica din partea celor nominalizati, desi actiunea a fost deschisa de mine in calitate de presedinte de asociatie de proprietari. Ulterior, tori cei nominalizati in cererea de chemare in judecata, au depus in instanta cate un inscris in care ma recunosteau ca reprezentant al lor si ca punctul de vedere al asociatei este si punctul lor de vedere.#-o
Revin: conform art 30, lit i) din Legea 235/2007, am acest drept? Ce as putea invoca pentru a lamuri instanta ca am deplina capacitate de exercitiu a drepturilot procedurale ca presdinte de asociatie
Cel mai recent răspuns: titi marina , utilizator 17:00, 7 Aprilie 2011
titi marina a scris:
In instanta mi se contesta dreptul de a reprezenta asociatia, atat de firma constructoare, cat si de primarul orasului care a formulat cerere de interventie in interesul paratului, solicitandu-mi-se procura autentica din partea celor nominalizati, desi actiunea a fost deschisa de mine in calitate de presedinte de asociatie de proprietari. Ulterior, tori cei nominalizati in cererea de chemare in judecata, au depus in instanta cate un inscris in care ma recunosteau ca reprezentant al lor si ca punctul de vedere al asociatei este si punctul lor de vedere.#-o

Tot ce ati intreprins pana acum in instanta mi se pare corect si normal. Insanta sigur ca mai tine cont si de partea adversa dumneavoastra, pentru ca, glumind un pic, instanta de judecata nu este un aparat automat de cafea care umple paharul in functie de comanda data la butoane. Trebuie sa asculte ambele parti si sa hotarasca in functie de dovezi, documente...
Am citat o parte din mesajul dumneavoastra pentru ca pare a fi lasat putin un aer. Spuneti ca in instanta, recalmantii au contestat calitatea dumneavoastra, dar care a fost pozitia instantei ca nu am inteles!?
Apoi, inteleg ca dupa solicitatea facute de parati, proprietarii au depus cate un inscris..., dar paratul a mai intervenit, a mai contestat calitatea dumneavoastra?
Apoi mai important este ce a stabilit instanta cu priviire la calitatea partilor aflate in proces decat opinia paratilor!
Va felicit si va urez succes!
Ce spune instanta? O lungeste, ca sa ma exprim,totusi, elegant. Pana la interventia primarului, instanta acceptase delegatia de reprezentare. Ulterior, la cererea acestuia, dar si a paratului( exceptiile invocate sunt identice, numai fonturile difera), s-a invocat: completarea incorecta a cererii de chemare in judecata- pentru ca nu am facut dovada ca sunt presedinte (desi depusesem inscrisul cerut de instanta si fusese admis),lipsa capacitatii de exercitare a drepturilor procedurale in calitate de presedinte- pentru ca eu, m-am delegat pe mine, lipsa interesului asociatiei, deoarece "somatiile" erau pe numele proprietarilor dar, factura a fost trimisa pe asociatie. Cu privire la factura, am retrimis-o la primarie-pt ca primaria mi-a trimis-o, cerand "desfacerea" ei in facturi pt fiecare contract. Am sustinut ca, proprietarii nu pot plati niste sume de bani in baza unor tabele puse la gazeta de perete. Rezultatul? Nimic. S-a mers pana acolo incat, unii proprietari au fost chemati in judecata pe Ordonanta 5/2001, fara sa se astepte pronuntarea sentintei in dosarul aflat pe rol.Nu s-a tinut cont de nimic. Si, culmea ironiei este ca, la primul termen s-a prezentat un jurist al firmei constructoare iar la restul, toata argumentatia a sustinut-o secretara primariei- reprezentanta primarului.
La ultimul termen, desi exceptia lipsei dovezii capacitatii mele de de exercitiu s-a discutat in contradictoriu cu reprezentanta paratului primar, iar motivarea firmei este identica, s-a acordat un nou termen pentru ca parata firma sa precizeze pe ce anume se bazeaza cand ma contesta in exercitarea drepturilor procedurale, formulate conform disp. art. 43, alin. (1) cpc.
De ce sunt sigur? Ca nu voi ceda. Calea aleasa de mine mi s-a parut cea mai putin costisitoare. Pt ca, puteam formula o actiune in pretentii unde, pe baza de expertize, dovedeam fara putinta de tagada ca, lucrarile efectuate au costat chiar mai putin decat sumele din contract. Dar, sa faci expertize la 5 blocuri...
Si, stiti care a fost greseala lor? Ca ne-au pus sa platim si individual taxa de timbru. Acum, instanta, daca respinge actiunea asociatiei, trebuie sa se pronunte pe cererile celor care au platit taxa.
Pt cei interesati, pot afla mai multe amanunte pe portalul "noul portal just.ro, judetul Arges, judecatoria Topoloveni, dosar 928/828/2010.
Multumesc pt sprijin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentare in instanta titi marina titi marina Va salut. In calitate de presedinte de asociatie de proprietari, am chemat in judecata un SRL care, pentru lucrarile de reabilitare termica, fara sa ne ... (vezi toată discuția)
Penalitati pentru plata cu intarziere titi marina titi marina Va salut si va cer un sfat Sunt in litigiu cu o firma care mi-a reabilitat apartamentul (nu numai al meu). Pentru aceasta lucrare, am incheiat un contract de ... (vezi toată discuția)
Contract de reabilitare titi marina titi marina Va salut, Sunt presedinte de asociatie de locatari si beneficiar al unor lucrari de reabilitare termica. In anul 2008, in cadrul unui program de ... (vezi toată discuția)