avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reprezentarea in instanta a proprietarilor de catre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reprezentarea in instanta a proprietarilor de catre presedinte

Va salut, cu stima.
Probema mea, ca presedinte de asociatie de proprietari este urmatoarea: poate presedintele asociatiei de proprietari sa reprezinte in instanta pe membrii din asociatie intr-un proces cu firma care a reabilitat termic blocul?
Istoric: in 2008, prin programul national de reabilitare termica a blocurilor de locuinte, 5 blocuri din asociatia mea au intrat in acest program. Coordonator de lucrari si achizitor unic a fost, conform legii, primarul.
In urma licitatiei, firma castigatoare a incheiat un contract general cu primarul si, la propunerea mea, deoarece asociatia nu avea constituit fondul de participare, s-au incheiat contracte anexa cu fiecare proprietar, pe contracte existand patru semnaturi: proprietar- beneficiar direct, asociatia- prin presedinte si administartor-ca beneficiar indirect, construtor si primar- ca coordonator de program.
In contractele semnate, s-au stabilit niste preturi convenite- deci fixe, zicem noi, iar clauza penala pentru intarzieri nu a fost precizata explict in contract.
Dupa terminarea lucrarilor, fara sa fim instiintati in niciun fel, s-au determinat niste preturi finale cu peste 10% mai mari decat cele inscrise in contracte.
In aceasta situatie, la initiativa mea si cu sustinerea unui numar de proprietari, am actionat in instanta firma constructoare, cerand instantei sa constate ca contractele semnate au pret fix si nu puteau sa fie marite fara consimtamantul nostru scris.
In instanta mi se contesta dreptul de a reprezenta asociatia, atat de firma constructoare, cat si de primarul orasului care a formulat cerere de interventie in interesul paratului, solicitandu-mi-se procura autentica din partea celor nominalizati, desi actiunea a fost deschisa de mine in calitate de presedinte de asociatie de proprietari. Ulterior, tori cei nominalizati in cererea de chemare in judecata, au depus in instanta cate un inscris in care ma recunosteau ca reprezentant al lor si ca punctul de vedere al asociatei este si punctul lor de vedere.#-o
Revin: conform art 30, lit i) din Legea 235/2007, am acest drept? Ce as putea invoca pentru a lamuri instanta ca am deplina capacitate de exercitiu a drepturilot procedurale ca presdinte de asociatie
Cel mai recent răspuns: titi marina , utilizator 17:00, 7 Aprilie 2011
Reprezinta asociatia, dar nu si pe fiecare proprietar in parte. Despre asta este vorba atunci cand i se cere un acord autentificat din partea proprietarilor pentru reprezentare.
Ne jucam cu termenii. Uitati-va cu atentie la documentele intocmite de catre asociatie inainte de intrarea in program, unde presedintele da cu subsemnatul la greu in aceasta afacere. Ei, atunci reprezenta interesele membrilor. Acum cand s-a observat ca lucrarea a depasit costurile initiale (cu sau fara justificare), presedintele nu mai reprezinta pe nimeni, poate nici chiar pe el... Mai mult, am observat ca onor Primaria se opune mai abitir decat firma executanta... Are vre-um motiv oneros in propozitie?
Angajati-va un avocat bun si dati-le peste nas pricopsitilor!
Nu ne jucam deloc cu termenii!
Daca contractul era semnat numai de presedinte in numele asociatiei si atat, da, acum el ar fi dat cu subsemnatul, reprezentand pe proprietari (pe toti) ca reprezentant al asoci.
Dar acel contract a fost semnat si de fiecare proprietar, deci fiecare proprietate reprezinta o particica din contract si trebuie sa se reprezinte pe sine.
Deci nimic mai simplu sa se faca un tabel de imputernicire pentru presedinte, sa-l semneze si sa-l autentifice la notar....si gata!

Constat ca trebuie sa mai fac niste precizari:
In procesul de efectuare a documentatiei necesare reabilitarii, s-a constituit o conventie-cadru intre primar si asociatie.
Contractul de reabilitare a fost incheiat intre primar si constructor. In acel contract, erau parti: primaria 30 % fonduri, guvernul 37% si asociatia 33%.
Contractul URMA sa fie semnat si de mine, ca reprezentant al asociatiei.
Asa cum am spus deja, anticipand posibilitatea ca unii proprietari sa nu plateasca ( in contractul mare, asociatia era responsabila de recuperarea in timp de un an a celor 33% de la proprietari), am solicitat sa antrenam in raspundere PE TOTI PROPRIETARII, prin contracte anexe. Problema pt mineera ca, daca cineva refuza, sau nu putea sa plateasca contributia, actiunea de recuperare se indrepta impotriva asociatie. Poate era mai bine asa, fiindca asociatia de proprietari este fara patrimoniu si sa vedem ce ne lua: caii de la bicicleta. Insa, intentia mea a fost sa incheiem un contract serios, in care fiecare sa stie cat are de platit. Pentru ca, in contractele ANEXA s-a prevazut ca in caz de neplata, executantul se poate indrepta impotriva rau-platnicului.
Nu merge nici ideea cu tabelul semnat autentificat la notar, deoarece, notarul, inainte de autentificare, cere prezenta OBLIGATORIE a semnatarilor. De unde sa-i iau pe toti, cand unii locuiesc, de fapt la tara, altii sunt plecati afara, altii, de teama persecutiilor care ar putea veni dinspre primar, o dau cotita.
Si o alta ciudatenie: desi actiunea a fost deschisa de mine in calitate de presedinte de asociatie, actiune in care ceream constatarea nulitatii unor "somatii" venite pe numele nostru si constatarea ca, contractele individuale semnate sunt cu pret fix, instanta ne-a cerut sa timbram actiunea la valoarea sumelor pe care nu le recunoastem si, ceea ce pare imposibil, a cerut ca si asociatia sa timbreze actiunea la valoarea sumelor contestate de toti proprietarii din cerere. Asta desi am cerut reanalizarea taxelor, aratand ca, ori plateste asociatia pentru toti, ori platim fiecare in parte.
Eu si alti cativa am platit, in ideea ca, daca va respinge actiunea pt asociatie, ca fiind beneficiar indirect- fara patrimoniu, macar sa se pronunte pe numele celor care au achitat taxa de timbru.
Sintetic, eu am cerut instantei sa se pronunte asupra a doua capete de cerere: ca contractele individuale sunt pret fix si pe clauza de penalitati de 1%/zi (!) care nu este inscrisa explicit in sarcina noastra.
Daca zice ca contractul este cu pret fix, nu platim. Daca nu..., vedem la recurs.
Multgumesc tuturor pentru interesul acordat subiectului.
E in interesul proprietarilor sa vrea sa plateasca mai putin, deci ar putea sa faca un efort pentru autentificarea imputernicirii, nu?

Alte discuții în legătură

Reprezentare in instanta titi marina titi marina Va salut. In calitate de presedinte de asociatie de proprietari, am chemat in judecata un SRL care, pentru lucrarile de reabilitare termica, fara sa ne ... (vezi toată discuția)
Penalitati pentru plata cu intarziere titi marina titi marina Va salut si va cer un sfat Sunt in litigiu cu o firma care mi-a reabilitat apartamentul (nu numai al meu). Pentru aceasta lucrare, am incheiat un contract de ... (vezi toată discuția)
Contract de reabilitare titi marina titi marina Va salut, Sunt presedinte de asociatie de locatari si beneficiar al unor lucrari de reabilitare termica. In anul 2008, in cadrul unui program de ... (vezi toată discuția)