Buna ziua,
Iata pe scurt care este problema:in urma cu 6 ani a fost cumparat un apartament cu 2 camere, titular fiind sotul meu(in contract a fost introdusa o clauza de uzufruct viager pt parintii lui-care urmau sa locuiasca in apartamentul respectiv).
Parintii sotului meu si-au crescut, inca din primele zile de viata , nepotul din partea fiicei lor(sora sotului meu).Copilul are acum aproape 16 ani si am vrea sa stim daca exista vreo cale legala(daca se poate face vreo anexa la contractul initial de vanzare-cumparare), prin care sa-i garantam copilului ca poate locui in acel apartament atata timp cat va dori.
Ideea este ca sub nici o forma nu dorim ca mama copilului, sora sotului meu, sa aiba vreun drept asupra imobilului in cauza.
Apartamentul (mai exact nuda proprietate asupra ap.) a fost cumparat de sotul dvs. de la parintii lui care si-au rezervat prin contract dreptul de uzufruct?
Sau a fost cumparat de la terte persoane (vanzatori)?
In prima situatie contractul, desi botezat vanzare-cumparare, este prezumat de lege ca fiind o donatie, deoarece contine clauza de uzufruct.
Daca nu se poate rasturna prezumtia dovedind ca pretul a fost in realitate platit si daca la moartea parintilor (si in lipsa contractului) acesta ar fi fost singurul lor bun de valoare, donatia este supusa reductiunii... de care va beneficia sora sotului. (lucru pe care nu-l puteti bloca printr-o "anexa la contract" prin care sa garantati nepotului ca va locui acolo).
Apartamentul a fost cumparat de la terte persoane(parintii manifestandu-si dorinta ca sotul meu sa fie proprietarul apartamentului).
In acest contract apare insa un paragraf care suna cam asa :"Eu, Dumitru Cristian, le sunt recunoscator parintilor mei care mi-au procurat banii necesari acestei achizitii"...nu stiu daca am reprodus intocmai, dar aceasta e concluzia.
Ideea este ca mama acestui copil(sora sotului meu), a dovedit in repetate randuri ca este o persoana iresponsabila(faptul ca a preferat sa-si lase copilul inca din primele zile de viata in grija parintilor pt a-si vedea de viata ei fara nici o grija, fiind o dovada in acest sens)..