avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... datã certã !
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

datã certã !

va rog sa-mi spuna cineva care sunt documentele care pot fi incheiate de avocat,cu dată certă.
gasesc undeva o lista cu acestea?
va super multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 16:06, 23 Iulie 2008
nu exista lista cu astel de acte. ca temei exista L.51/1995, care prevede posibilitatea atestarii , de catre avocati a identitatii partilor, a continutului si a datei actelor.
AVLIL a scris:
Domnule Serban, ce fel de fapte poate atesta avocatul si conform carui text de lege? :O
Ca legea noastra zice ca putem atesta data actelor acre ni se prezinta... nicidecum a spargerii unei vaze in fata noastra...


Asa este, certificarea de fapte este numai atributia notarului ;) .
Andreea Lisievici a scris:

AVLIL a scris:
Domnule Serban, ce fel de fapte poate atesta avocatul si conform carui text de lege? :O
Ca legea noastra zice ca putem atesta data actelor acre ni se prezinta... nicidecum a spargerii unei vaze in fata noastra...


Asa este, certificarea de fapte este numai atributia notarului ;) .


subliniez si eu exactitatea.
am avut de lamurit pe cineva ce ateste notarul si ce avocatul, fiindca credea ca numai notarul atesta, incat am convocat un notar si un avocat fata in fata.
nu a fost alta solutie pt speta. dar s-a rezolvat.
Nu prra am inteles multe din ultimuil mesaj... Oricum, nu numai notarul poate atesta, ci notarul nu poate atesta nimic!!!
Notarul autentifica, certifica... nu atesta!
Atestarea este o strut-camila inventata de avocati ca sa nu supere pe notari... Este un fel de certificare apropiata de autentificare... ceva ca naiba!
Cum sa-i fie unui om clar, cand e neclara insasi institutia atestarii?!

Daca avocatul atesta data unui act (numai atat, atesta data, identitatea partilor si continutul actului, dar nu se arata nimic despre consimtamantul partilor la incheierea lui). Astfel, X si Y incheie un act sub semnatura privata, vin la mine si eu, ca avocat, identific partile si fac o incheiere de atestare a actului...
Acum, daca Y imi spune ca el nu a vrut sa semneze actul, ca a fost inselat, ce pot eu face? Ca eu nu am nicio treaba cu consimtamantul partilor, corect? :O Si daca as fi data in judecata de X pe obligatia de a face, anume de a atesta actul prezentat mie, ar castiga, nu?
In baza incheierii de atestare, X poate duce singurel actul la un notar spre autentificare si... parca vezi ca intr-o saptamana il si executa pe sarmanul om!
Iar incheierea de autentificare vine cu o forta sporita, ea referindu-se si la consimtamantul partilor (caci notarul e obligat sa verifice si acest fapt) care nu a fost insa luat, constatat de absolut nimeni!
E o mare tampenie si debandada!
Legea 51/1995
Art. 3
Activitatea avocatului se realizeaza prin:
c) redactarea de acte juridice, cu posibilitatea atestarii identitatii partilor, a continutului si a datei actelor;

Statutul profesiei de avocat:
Art. 92.
(1) Un act juridic semnat in fata avocatului, care poarta o incheiere, o rezolutie, o stampila sau un alt mijloc verificabil de atestare a identitatii partilor, a consimtamantului si a datei actului poate fi prezentat notarului spre autentificare.
Deci, in timp ce Legea 51 vorbeste de continutul actelor , Statutul se refera la consimtamantul partilor !!! :)

Alte discuții în legătură

Avocatul confera data certa ? Mihaela Enache Mihaela Enache Art 3.alin.1) din Legea 51/1995 : Activitatea avocatului se realizeaza prin: c)\"redactarea de acte juridice, atestarea identităţii părţilor, a ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut incheiat la avocat? dandanaua dandanaua Daca doua persoane vin la avocat si spun ca doresc sa inchie un contract de imprumut in fata avocatului, iar acesta sa certifice ca ceea ce contine contractul ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic stagiar ContSters130254 ContSters130254 Buna ziua, Am si eu o intrebare f ciudata care nu-mi da pace si anume... Poate un consilier juridic atesta acte juridice cu privire la identitatea ... (vezi toată discuția)