avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot beneficia de indemnizatia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot beneficia de indemnizatia de somaj?

buna ziua,
vreau sa stiu daca un angajator poate da afara o persoana fara saa i se dea indemnizatia de somaj?
conform carui articol pot beneficia de indemnizatia de somaj?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:20, 6 Aprilie 2011
1. Pentru ca o persoana sa poata beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa-i inceteze CIM din motive neimputatbile ei;
- in ultimele 24 de luni sa aiba 12 luni (cu program normal de 8 ore pe zi) cotizate la somaj.
2. Sunt considerate motive neimputabile salariatului atunci cand CIM este incetat cu unul din urmatoarele articole din Codul muncii: art. 31 alin. (4.1), art. 56 lit. b), e), f), h) şi j), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4).
3. Asadar nu orice concediere sau incetare a CIM poate sa duca la a beneficia de indemnizatie de somaj (de exemplu concedierea pentru acte de indisciplina).
4. In cazul dvs. puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca angajatorul desfiinteaza postul dvs. si va concediaza cu art.65(1) din Codul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiez de somaj? ovidiu691sorin ovidiu691sorin Daca am fost condamnat cu suspendare 1 an si doua luni in 2008( pentru conducere in stare de ebrietate)..iar in urma unui regulament intern ... (vezi toată discuția)
Somaj Viviana Savulescu Viviana Savulescu daca un salariat isi da demisia ? mai are dreptul la indemnizatie de somaj? (vezi toată discuția)
Demitere etves_tiberiu etves_tiberiu Buna ziua! Am rugamintea sa ma ajutati intr-o privinta. Daca imi dau demisia de la locul de munca beneficiez de somaj sau trebuie sa fiu demis pentru asta, ... (vezi toată discuția)