avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general bon fiscal sau chitanta?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

bon fiscal sau chitanta?

Buna seara! Am si eu o intrebare...ca si firma care vine bunuri catre pesoane fizice am achizitionat o casa de marcat. Problema care o ridica serviciul de contabilitate este urmatoarea: pe langa bonul fiscal care se ataseaza facturii fiscale se taie si chitanta tot pentru aceeasi factura. Este bine sa se procedeze asa? Personal nu gasesc logica sa fie incasata de 2 ori aceeasi factura. Puteti sa-mi spuneti care este textul de lege pe care il pot pune in fata celor de la contabilitate sa le demonstrez ca am dreptate?! (asta in cazul in care am).

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 12:47, 13 Noiembrie 2009
dar am nevoie de casa de marcat pentru cei care se hotarasc sa plateasca cash. Iar pentru aceasta am platit amenda. Iar eu nu pot sti care sunt aceia. Soferul pleaca incarcat cu mai multa marfa, aferenta mai multor comenzi.

Am depus si o adresa in acest sens la administratie insa tot ce am obtinut au fost 3 randuri citate dintr-un articol din legea 28/1999.

Legea nu face legatura intre momentul emiterii bonului fiscal si momentul incasarii. Se poate emite bon fiscal pentru platile facute prin banca?

Nu se emite bon fiscal pentru platile prin banca.
ANAF arata ca vanzarile de bunuri si prestarile de servicii care nu se incaseaza integral cu numerar si/sau substitute de numerar vizeaza "vanzari cu plata partiala in numerar si diferenta prin virament bancar, iar vanzarile de bunuri si prestarile de servicii care nu se incaseaza integral in momentul livrarii sau prestarii sunt exemplificate prin "vanzari cu plata in rate, vanzari cu plata la termen". Potrivit acelorasi surse, aceste trei prevederi abrogate de la scutire necesita indeosebi clarificari, intrucat bonul fiscal se emite doar la plata in numerar, ceea ce face dificila aplicarea noii prevederi referitoare la plata in rate
Buna ziua,

Am si eu o intrebare, dar inainte d etoate vreau sa le explic si eu celor ce au intrebat mai sus depsre incasari cu bon fiscla sau op.
O factura se poate incasa integral sau partial, doar cu un singur instrument de plata, adika ori se foloseste plata prin banca - OP, ori chitanta, ori BON FISCAL, ori BO, sau ce alte instrumente mai exista. Ideea este ca pentru o incasare nu poti taia si bon fiscla si sa iti plateasca si prin banca caci asta ar insemna sa te inregsitrezi de 2 ori cu aceeasi suma la incasri si in acest caz apaar clientul tau ca si creditor la tine, fie ca-ti da banii odata prin banca. Deci, atentie trebuie sa va ganditi f bine inainte sa factei incasarea.
Acum am si eu o mare nelamurire si daca mi-ar raspunde cineva ar fi perfect, i-as ramane recunoscator.
Societatea la care sunt angajata, face comert cu ridicata al inputurilor ptr agricultura.
Ideea este ca procedura d evanzare este una simpla: clientul ridica marfa cu aviz e la depozit, in termen legal in se intocmeste si factura (conform unui singr aviz, sau mai multor avize functie de cate livrari au loc pana la momentul facturarii), si dupa ce se intosmeste facura, venitul s-a inregistrat in baza facturii, si s-a dscarcat si gestiunea mea in acelasi timp. Vindem si la persoane juridice: SC-uri, PFA-uri, dar si la perosane fizice "Ion Vasile".
PAsul urmator e incasarea facturii, care se face dupa cateva luni, in cateva rate, sau o rata, depinde de termenele stabilite de comun aocrd cu clientul.
INTREBAREA este, dupa 4 luni cand vine acea persoana fizica (la perosane juridice imi este clar, ori plateste cu OP, ori cu chitanta) la mine sa plateasca partial factura, ii tai BON FISCAL sau CHITANTA?
De ce va intreb eu acest lucru, deoarece se presupune ca, incasare prin casa de marcat, duce si la inregistararea veniturilor, si trebuie mentionat exact produsul ridicat, ori eu am inregistrat venitul odata cu facturarea, si sa presupunem ca un produs, de ex: PRODUS 1 s-a cumparata pe factura 3 kg X 300 LEI = 900 LEI + tva 171 lei = 1071, da...ok ...si alte produse la fel etc...si el vine dupa 4 luni la mine si-mi da o plata partiala (vorbesc numai in cazul perosanelor fizice) de 1000 lei cum as putea sa-i tai eu bon fiscal cu denumirea produselor si canittatea exacta?? eu la faza asta am un cod pe casa de marcat de ex INGRASAMINTE (categorie de und eface parte si produsul 1) si tai: INGRASAMNTE 1X1000 (TVA INCLUS) = 1000 si il scad din debit, nu mai am treaba cu venitul in registrat candva...etse oare corect? Intraebare e nu pot sa-i tai si lui in acest caz tot chitanta. Repet suntem autorizati ca fiind comert cu ridicata, iar la noi persoana fizica intra in aceeasi categ ca si persoana juridica, fiind producatori agricoli.
Poate sa-mi dea cineva un raspuns? Sau macar un text de lege, care sa ma lamureasca? Unde as putea sa fac eu adresa la AFP Bucuresti, sa primesc un raspuns bun?
Va mutumesc din suflet ptr timpul acordat.
O zi buna
Vezi
HOTÃRÂRE Nr. 2185 din 30 noiembrie 2004
privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 5 şi 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare
EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI
PUBLICATÃ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 1224 din 20 decembrie 2004
si
Ordonanta de urgenta nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale
cu modificarile si completarile ulterioare.
la registrul de casa,incasarea se face conform raportului zilnic de la casa de marcat. aceste rapoarte nu raman la registrulde casa? se lipesc intr-un registu special?

Alte discuții în legătură

Obligativitate bon fiscal g_adry g_adry Este obligatoriu ca o firma ce comercializeaza si instaleaza sisteme de energie regenerabila (sisteme solare apa calda si electricitate) este obligata sa ofere ... (vezi toată discuția)
Chitanta sau bon fiscal alincm alincm Daca am un parc de vinzari utilaje agricole, masini si remorci, la vinzarea catre persoane fizice sint obligat sa emit factura ,(le este necesara la ... (vezi toată discuția)
Emiterea facturii + chitanþã stepano stepano In cazul in care traduc un document pentru o persoana fizica (nu firma), emit si factura si chitanta? Sau este de ajuns chitanta? Multumesc (vezi toată discuția)