avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Au voie sa te tina 12h la munca fara pauza de masa si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Au voie sa te tina 12h la munca fara pauza de masa si fara sa parasesti magazinul?

Am o nelamurire:eu lucrez intr-un magazin cu un pogram de functionare de 12 ore pe zi.Astazi s-a trezit sefa mea ca nu mai avem voie nici sa parasim magazinul pt a merge sa me luam ceva de mancare sau de baut.Vreau sa stiu daca e legal ce face ea.Ar mai fi de adaugat ca nu am nici pauza de masa,si inca ceva :e normal ca in contractul de munca sa fie trecut program de 8h/zi si noi de fapt sa lucram 12h cu 36h liber?#-o.Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valentina Ianula , Consilier juridic 13:24, 7 Aprilie 2011
cf noului cod al muncii, care va intra in vigoare din mai, durata maxima a timpului de munca nu poate depasi 48 ore/saptamana, iar pt 12 ore/zi perioada de repaus e de 24 ore.la un program mai mare de 6 ore/zi este obligatorie pauza de masa si alte pauze, dar acestea nu se vor include in durata zilnica a timpului de munca, decat daca vrea angajatorul.
nu este legal ca in contract sa scrie 8 ore/zi si angajatul sa lucreze mai mult, orele in plus sunt munca suplimentara, si se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 zile.daca orele libere platite nu sunt posibile, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu, care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
oricum, repet, daca nu sunt depasite 48 ore/saptamana nu e nimic ilegal, doar ca in contract ar trebui sa scrie exact cate ore munciti pe zi.probabil ca e interzis sa munciti atatea ore in cadrul unui magazin alimentar, asta nu stiu exact, ar trebui sa ma documentez.problema ramane in continuare aceeasi, pentru ca nu ai ce sa faci, doar sa ti gasesti alt loc de munca, daca reclami la ITM.
doar ca este obligatoriu sa va dea pauza de masa, chiar daca asta inseamna ca se prelungeste programul de lucru ( adica pauza nu se socoteste in cele 12 ore/zi ), de altfel asa mi se pare si omeneste.
nu poti sta nemancat 12 ore, unora dintre noi o asa cerinta le poate dauna grav sanatatii, si in plus, randamentul e scazut cand omul e mort de foame.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare program de lucru ionut_negoita89 ionut_negoita89 Buna ziua, Am o nelămurire si anume daca timp de 12 ani am avut un anumit program la locul de munca de 3 zile la 12h cu 3 de liber si tot asa (1h pauza de ... (vezi toată discuția)
Programul inegal de munca si plata pentru acesta RAMONARAMMY RAMONARAMMY Buna ziua ! Am si eu nevoie de niște informații pe care nu le găsesc nicăieri explicate concret. Se da următoarea situație: In CIM este specificat ... (vezi toată discuția)
Timpul de lucru la calculator in institutii cu flux continu (rafinarie) stanca1967 stanca1967 Timpul actual de lucru este de 12ore lucru 24 ore liber 12ore lucru 48 ore liber . Intrbarea mea este? Este legal ca in unitatile cu flux continu sa se ... (vezi toată discuția)