Sotul meu lucreaza ca subofiter in cadrul MJ, absolvent Drept, si a sustinut in vederea participarii la un concurs de ocupare posturi ofiter o examinare psihologica.
Lucrurile stau in felul urmator:
Dupa depunerea dosarului, capitol la care a indeplinit absolut toate criteriile, a fost anuntat SEC, telefonic, sa se prezinte la Bucuresti pentru examinarea psihologica. Fara alte detalii: in ce consta proba, ce calitati sunt cautate, cine il examineaza samd. In anuntul pentru concurs nu exista nicio alta lamurire. In urma sustinerii unei testari scrise, dupa 8 (opt) ore de stat in sala respectiva, spre surprinderea lui a fost dus in fatza unei comisii de examinare. Dupa ce a raspuns la o serie de intrebari, i s-a spus in fatza (atentie - nu era singur, erau mai multi concurenti, deci potentiali martori!) ca e cam mare tupeul pentru un subofiter sa aspire la functii de conducere si ca nu ar trebui sa se supere daca vor constata ca nu au trecut de examinare. Atat - si i-a trimis acasa sa astepte "rezultatul". Care a venit azi - evident, picat. Evident TOTI subofiterii, testul fiind trecut doar de ofiterii care lucrau in zona serviciului vizat.
Intrebare: e normal? E normal sa nu ai voie sa contesti un rezultat de acest gen? E normal sa nu fie explicat, justificat acest rezultat? E normal sa ti se spuna in fatza ca oricum degeaba te-ai deplasat? Tin sa mentionez faptul ca sunt sigura 100% ca proba "scrisa" este ireprosabila.
In concluzie, caut pe cineva dispus sa ne ofere o solutie juridica viabila la aceasta bataie de joc.
In regulamentul de desfasurare al oricarui concurs pentru ocuparea unui post exista o prevedere potrivit careia rezultatele concursului pot fi contestate. Dreptul la contestatie face parte din dreptul constituional la petitie. Sunt extrem de curios sa aflu ca ati facut contestatia si ca aceasta a fost respinsa pe motiv ca nu sunt admise contestatiile. Nu exista asa ceva. In mod sigur exista in regulamentul de organizare a concursului dispozitii privitoare la contestatie.
Domnule Leonte, este stipulat clar in regulamentul de concurs ca nu se admit contestatii la probe, cel putin la cea de calculator si de interviu. Cu privire la proba psihologica, nu am gasit nicaieri scris asa ceva, dar sotul meu afirma ca asa ar fi fost informat de organizatorii concursului.
Proba psihologica este o proba pe baza de teste. Rezultatele testelor se consemneaza in fise speciale concepute pentru fiecare test in parte. Deci, exista, ca sa spun asa, o urma materiala a testelor efectuate.Daca este vorba numai de testul psihologic, in mod categoric rezultatele pot fi contestate si proba repetata.
Buna seara !
Si eu am fost subofiter , am avut acelasi gen de probleme cu faptul ca nu se poate depune contestatie ....am reusit dupa trei incercari .
Daca sotul este demilitarizat se poate adresa sindicatului din care face parte .
Exista sindicatul Prolex sau Diamantul , unde exista si deschiderea spre dialog .
Succes!