avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... rolul repartitoarelor de caldura..
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

rolul repartitoarelor de caldura..

Buna ziua,

Locuiesc intr-un bloc racordat in proportie de 80 % la reteaua de termoficare, restul apart avand centrale termice.

De curand la noi in bloc am intalnit 3 situatii neclare pe care va rog sa ma ajutati sa le lamuresc:
1. Vecinilor care au repartitoare li se factureaza separat de cateva luni si cota parte pentru tevile care trec prin apartament, sub pretextul ca exista o lege in acest sens...
2. In alta ordine de idei cei care avem centrale de apartament dorim sa izolam tevile comune din casa pt a nu mai plati cota parte aferenta, presedintele si administratorul spunand ca nu este posibil acest lucru - cunosc insa situatii in alte blocuri unde s-a procedat astfel...care este adevarul, se poate sau nu ?
3. Platim in fiecare iarna caldura din uscatorii si de la intrarea in scara blocului intrucat , desi aproape toti proprietarii sunt de acord ca aceste calorifere ar trebui debransate, presed si admin spun ca nu este posibil...

Multumesc
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 12:05, 8 Septembrie 2011
calculul celor cu repartitoate se calculează după Ord 343/2010 Normă – tehnică privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din
imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum
la întrebarea 2 "beneficiarul plăteşte" – proprietarul care beneficiază direct ori indirect, individual sau colectiv de energia termică consumată în condominiu, trebuie să participe cu o cotă parte la achitarea acesteia
3. este posibil cu proiect și aprobări
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2011
sacalul09, utilizator
1. In cadrul programului de calcul a caldurii, tuturor apartamentelor trebuie sa li se calculeze caldura la comun, inclusiv celor cu CT.
2. Conform Ordinului 255/2006 care modifica Ordinul 233/2004 al ANRSC, nu se mai ia in calcul izolarea tevilor din apartamente.
3. Caloriferele din holuri si uscatorii nu consuma atat de mult cat sa va faceti atatea probleme si ele au fost puse acolo pentru temperatura de garda a condominiului. Dar multi le-au dezafectat. Puteti s-o faceti si dv. daca supuneti la vot aceasta propunere. Totusi, asupra aspectelor tehnice ar trebui sa consultati specialistii inainte de a lua hotarari in AG.
Georgia.TH a scris:

Platim in fiecare iarna caldura din uscatorii si de la intrarea in scara blocului intrucat , desi aproape toti proprietarii sunt de acord ca aceste calorifere ar trebui debransate, presed si admin spun ca nu este posibil...
Multumesc


Tehnic vorbind este normal sa se asigure un minim de incalzire si pentru spatiile comune ,pentru a indeparta deprecierea partii comune constructie
Debransarea este posibila in perioadele in care nu se asigura agent termic
Sfatul meu este sa nu renuntati la caloriferele amplasate pe spatiul comun. Asa cum afirmau si ceilalti useri, aceste calorifere asigura un microclimat acceptabil, mai ales in casa scarii.
La noi in bloc (o sigura scara, P+10) a fost montat un calorifer enorm, cred ca avea peste 32 elementi cu 6 coloane * 700 mm (aproximativ). Sigur, iarna contribuia din plin la asigurarea acelui microclimat de care vorbeam, insa a venit ”conducatorul iubit” cu porunca, le-au deconectat fara sa se uite la noi, frigul bantuia atat pe casa scarii, cat si prin casele noastre. In 1986, temperatura in casa la mine a fost de +7 grade Celsius (ca intr-un frigider bun)!
Daca doriti intoarcerea in timp, va doresc mult succes!
Ordinul 233 a permis o perioada izolarea tevilor la cei cu centrale, izolare executata cu firme autorizate sau in baza unui pv cu presedintele.
Ordinul 255 opreste aceste actiuni de izolare dar nu interzice sa fie luat in calcul ce a fost executat.
La art.60 din H.1588 se mentioneaza:"Pana la elaborarea si aprobarea normelor privind repartizarea consumurilor de energie termica pentru incalzire si apa calda menajera, in cazul utilizarii repartitoarelor de costuri, se aplica metodologiile insusite si aprobate de asociatiile de proprietari", adica pana cand a aparut Ordinul 343, in care se reglementeaza si situatia celor ce si-au izolat tevile, adica nu vor fi scutiti de plata.
Inainte sa investiti, verificati la blocurile vecine daca s-a tinut cont sau nu de acest ordin, dupa care concluzionati.
Punctul 3 poate fi realizat doar conform legii:
"(1) Deconectarea corpurilor de incalzire aflate in partile comune se poate realiza numai pe baza hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari locatari si cu acordul proprietarilor direct afectati.
(2) In procesul-verbal al adunarii generale se va consemna faptul ca acestia au inteles ca deconectarea corpurilor de incalzire conduce la scaderea confortului termic in acel apartament, iar costurile de incalzire pentru apartament vor creste.
(3) Proprietarii direct afectati sunt:
a) proprietarii apartamentelor care au peretii comuni cu casa scarii in zona de intrare in condominiu sau la fiecare etaj;
b) proprietarii care au pereti comuni cu uscatoriile sau spalatoriile in care sunt montate, conform proiectului, corpuri de incalzire", deci analizati avantajele si dezavantajele acestei actiuni.


Alte discuții în legătură

Calorifer scos de pe casa scarii Iasi2013 Iasi2013 Buna ziua, am sufrageria pe casa scarii, caloriferul a fost scos de catre ceilalti locatari, in casa este foarte frig.sub ap.meu nu se mai locuieste.cum se ... (vezi toată discuția)
Debranşare calorifere din casa scării blocului pagurus pagurus Ordinul ANRSCE (art. 252) spune că (1) Deconectarea corpurilor de încălzire aflate în părtile comune se poate realiza numai pe baza hotărârii ... (vezi toată discuția)
Debransare calorifere uriase casa scarii cristina_2013 cristina_2013 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cati locatari trebuie sa fie de acord cu debransarea caloriferelor de pe casa scarii. Va multumesc. O zi buna. (vezi toată discuția)