avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1084 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... rolul repartitoarelor de caldura..
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

rolul repartitoarelor de caldura..

Buna ziua,

Locuiesc intr-un bloc racordat in proportie de 80 % la reteaua de termoficare, restul apart avand centrale termice.

De curand la noi in bloc am intalnit 3 situatii neclare pe care va rog sa ma ajutati sa le lamuresc:
1. Vecinilor care au repartitoare li se factureaza separat de cateva luni si cota parte pentru tevile care trec prin apartament, sub pretextul ca exista o lege in acest sens...
2. In alta ordine de idei cei care avem centrale de apartament dorim sa izolam tevile comune din casa pt a nu mai plati cota parte aferenta, presedintele si administratorul spunand ca nu este posibil acest lucru - cunosc insa situatii in alte blocuri unde s-a procedat astfel...care este adevarul, se poate sau nu ?
3. Platim in fiecare iarna caldura din uscatorii si de la intrarea in scara blocului intrucat , desi aproape toti proprietarii sunt de acord ca aceste calorifere ar trebui debransate, presed si admin spun ca nu este posibil...

Multumesc
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 12:05, 8 Septembrie 2011
s.c.serv ad loc s.r.l. a scris:
La art.60 din H.1588 se mentioneaza:"Pana la elaborarea si aprobarea normelor privind repartizarea consumurilor de energie termica pentru incalzire si apa calda menajera, in cazul utilizarii repartitoarelor de costuri, se aplica metodologiile insusite si aprobate de asociatiile de proprietari", adica pana cand a aparut Ordinul 343

Aici apare o situatie interesanta generata de raporturile private dintre asociatia de proprietari in calitate de beneficiar si, respectiv, prestator intre care a intervenit un contract de prestari de servicii si care a fost semnat anterior aparitiei Ordinului 343/2010....
[Punctul 3 poate fi realizat doar conform legii:
"(1) Deconectarea corpurilor de incalzire aflate in partile comune se poate realiza numai pe baza hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari locatari si cu acordul proprietarilor direct afectati.
(2) In procesul-verbal al adunarii generale se va consemna faptul ca acestia au inteles ca deconectarea corpurilor de incalzire conduce la scaderea confortului termic in acel apartament, iar costurile de incalzire pentru apartament vor creste.
(3) Proprietarii direct afectati sunt:
a) proprietarii apartamentelor care au peretii comuni cu casa scarii in zona de intrare in condominiu sau la fiecare etaj;
b) proprietarii care au pereti comuni cu uscatoriile sau spalatoriile in care sunt montate, conform proiectului, corpuri de incalzire", deci analizati avantajele si dezavantajele acestei actiuni.
]



caloriferul de la intrarea in scara e de forma fiindca usa sta mai mult deschisa iar uscatoriile sunt spatii destinate doar celor "smecheri"...in cazul in care mai dreste cineva...dispar sau "cad" ori "se rup" lucruri de pe sarme fara ca cineva sa stie ce ori de ce...aceiais lege nu permite ca cei direct afectati sa plateasca (doar ei) daca isi doresc acest confort?
Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2011
Georgia.TH, utilizator
Povestea lui I. Creanga, cu drobul de sare o stiti?
Pai de ce nu spuneti, angajati un ”usier” sa aiba grija de usa si inca unul care sa-i pandeasca pe smecherii care arunca rufele pe jos. Eu zic ca asa meritati.
parca pornisem de la alta discutie... Pe vremuri, ”impuscatu' " te deconecta fara sa te intrebe nimic si te tinea in frig si toata lumea era revoltata, acum se da caldura la "liber" , dar vreti sa va deconectati, adica de fapt sa se dea caldura, dar sa nu o platiti! Este democratie, ce mama dracului...
@Georgia.TH
Cred ca undeva sunteti intr-o confuzie. Chiar daca renuntati la toate caloriferele din spatiile comune, asta nu inseamna ca cei cu centrale vor fi scutit de plata caldurii la comun,acel procent de 30/50%. Calduria la comun se va plati intotdeauna, de catre toata lumea, si cu centrale si fara. Singurul lucru care se poate face este inventarierea sistemului si stabilirea corecta a acelui procent de caldura la comun. In cazul in care se renunta la caloriferele din spatiile comune(un lucru absolut tampit - pt 2 lei in minus la factura veti avea multe neplaceri) acel procent va scadea probabil sub 10 %. Insa el tot va exista.

In privinta caloriferului de langa usa e greu de "dat mai incet"?


PS. Multa lume s-a speriat de "acea inventariere" crezant ca o fi ceva extraordinar de complicat si ca trebuie o duzina de specialisti ca sa fie facuta.

Iata ce spune un comunicat ANRSC :



Aşa cum într-un bloc fără repartitoare, cota procentuală se determină ca raport între SET spaţii comune şi SET total, în mod similar, în blocul cu repartitoare, cota procentuală se poate determina în modul cel mai transparent şi exact, ca raport între numărul de unităţi de consum înregistrate de repartitorul montat în spaţiile comune şi numărul total de unităţi înregistrate de toate repartitoarele din bloc.
Această metodă, menită să aplaneze neînţelegerile dintre proprietari, se poate aplica numai dacă se determină suprafaţa echivalentă termic din spaţiile comune, sarcină care revine firmei de repartitoare şi nu asociaţiei de proprietari.
Pentru determinarea acestei suprafeţe, asociaţia de proprietari trebuie să întreprindă o singură acţiune, cu un efort minim şi fără cheltuieli nejustificate, respectiv să predea firmei de repartitoare un inventar cu lungimi, diametre, izolaţii termice existente, ale conductelor, coloanelor de distribuţie şi corpurilor de încălzire din spaţiile comune (subsol, casa scării, uscătorii, spălătorii), precum şi a coloanelor de distribuţie cu sau fără izolaţie termică ce trec prin apartamente (art. 39 din Normă). Acest inventar poate fi făcut relativ simplu de către administratorul asociaţiei de proprietari într-un timp scurt, de cel mult 2-3 zile.


[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2011
grandanat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calorifer scos de pe casa scarii Iasi2013 Iasi2013 Buna ziua, am sufrageria pe casa scarii, caloriferul a fost scos de catre ceilalti locatari, in casa este foarte frig.sub ap.meu nu se mai locuieste.cum se ... (vezi toată discuția)
Debranşare calorifere din casa scării blocului pagurus pagurus Ordinul ANRSCE (art. 252) spune că (1) Deconectarea corpurilor de încălzire aflate în părtile comune se poate realiza numai pe baza hotărârii ... (vezi toată discuția)
Debransare calorifere uriase casa scarii cristina_2013 cristina_2013 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cati locatari trebuie sa fie de acord cu debransarea caloriferelor de pe casa scarii. Va multumesc. O zi buna. (vezi toată discuția)